latinica  ћирилица
22/05/2017 |  17:20 ⇒ 23/05/2017 | 07:12 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Неприхватљиви ставови Славице Ињац

Министарство финансија Републике Српске сматра неприхватљивим и на законима незаснованим став директора Агенције за банкарство Српске, Славице Ињац, да би најекономичније било да супервизију системски значајних банака врши Централна банка БиХ.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација


Министарство финансија сматра да постоје сви потребни услови за несметану супервизију свих банака у Републици Српској и да би свака промјена у погледу супервизије банака у БиХ представљала преношење надлежности са Републике Српске на заједничке институције БиХ што је, како се истиче, неприхватљиво за Српску.

Из Министарства су поручили да Законом о Централној банци БиХ, овој банци није утврђена надлежност за надзор банкарског сектора те, сходно томе, Централна банка БиХ није ни оспособљена за вршење посредног или непосредног надзора над банкама.

"Уставом Републике Српске утврђено је да Српска уређује и обезбјеђује банкарски систем, те да је Законом о Агенцији за банкарство Републике Српске утврђено да је једна од основних надлежности Агенције спровођење мјера ради очувања стабилности финансијског сектора, на коју, у највећој мјери, утиче стабилност пословања системски значајних банака", саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Ињац је данас оцијенила да би најекономичније било да супервизију системски значајних банака врши Централна банка БиХ јер је у сложеној заједници, каква је БиХ, немогуће сегментирано вршити надзор над банкама које послују на цијелој територији БиХ.

Извор: СРНА