latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:40 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Трамп предсједнику Израела: Доста је крвопролића и убијања

Предсједник САД Доналд Трамп рекао је у разговору с предсједником Израела Рувеном Ривлином у Јерусалиму да је обнова мировног процеса приоритет његове прве посјете иностранству откако је изабран.
Трамп у Израелу - Фото: AP
Трамп у ИзраелуФото: AP

Доналд Трамп је у оквиру те посјете данас допутовао у Израел, другу станицу свог путовања, послије дводневног боравка у Саудијској Арабији.

Трамп"Доста крвопролића и убијања", рекао је Трамп у резиденцији предсједника Израела, додавши да је "бити у Израелу нешто посебно".

Изражавајући оптимизам на почетку посјете Трамп је рекао да очекује интересантне разговоре будући да "постоји велико осјећање за мир широм Блиског истока".

"Ми молимо за мир и гурамо ка миру у посљедњих 100 година и уз Божју помоћ неко ће нам донијети мир", рекао је Ривлин, како преноси агенција Асошиејтед прес, иако је Бијела кућа настојала да умањи изгледе у било какав преокрет истичући симболику посјете.

Израелски лист Харец наводи да је Трамп рекао да је оно "што се десило у Ирану окренуло друге дијелове Блиског истока ка Израелу", наводећи да таквог осјећаја према тој земљи није било донедавно.

Ривлин је у башти резиденције са супругом Нехамом показао Трампу и његовој супрузи Меланији дрво бадема посађено поводом посјете. Крај дрвета је ознака са стиховима из Књиге псалама на хебрејском, енглеском и арапском у којима се позива на молитву за мир у Јерусалиму.

Из предсједничке резиденције Трамп је отишао у приватну посјету Цркви Светог гроба, а потом да обиђе Зид плача у јерусалимском старом граду пред састанак са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Трамп први предсједник САД који је посјетио Зид плача

Предсједник САД Доналд Трамп први је предсједник те земље који је посјетио Зид плача у Јерусалиму.

У тој историјској посјети, Трампа је пратио рабин Шмуел Рабиновиц, који је изјавио за радио Израел да је са предсједником САД прочитао два псалма, а у једном се наводи да је Јерусалим "град који је уједињен".

 Извор: Бета, Танјуг, РТС