latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:35 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Русија не води деструктивну политику према БиХ

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да Русија не представља дестабилизујући фактор у БиХ и да не проводи деструктивну политику, упркос оптужбама америчких високих званичника на Балкану и у свијету против Москве, преноси Руска газета.

Коментиришући изјаву замјеника помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, Хојт Брајан Јија да Русија интензивира свој утицај на Балкану и да Москва подржава сепаратистичку реторику у БиХ, укључујући и подстицање одвајања Републике Српске, Изетбеговић је рекао да, по његовом мишљењу, Русија то не чини.

Изетбеговић је навео да је јасно да постоји подршка Русије православном дијелу Балкана, али да Русије неће узроковати штету Србима кроз такву реторику.

Руска Газета пише да су изјаве Изетбеговића узроковане повећањем пажње од стране САД према БиХ. Како пише овај лист, 17. маја у САД-у, на сједници Пододбора за спољну политику Представничког дома, замјеник помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојт Брајан Ји је рекао да је циљ Американаца "промовисање мира и стабилности у регији, с посебним нагласком на борбу против корупције и владавину права, као и реформи које су темељ америчке стратегије, док повећање транспарентности и одговорности влада помаже у борби против Русије која покушава да путем корупције има утицај у БиХ".

Лист даље наводи да предсједник Републике Српске Милорад Додик сумња да ће Американци у БиХ с Хојт Брајан Јиом и амбасадорком САД Морин Кормак на челу успјети постићи било какав успјех, што њих тјера да износе лажи како би испровоцирали спољно уплитање у БиХ.

- Ако се то догоди, нико други неће моћи окупити дијелове БиХ - преносе Додикову изјаву.

Извор: Аваз