latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:49 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Босић: Став СДС-а у вези са акцизама остаје исти

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић рекао је данас у Сарајеву да није тачна прича да су акцизе услов за приступ БиХ ЕУ и да имају везе са Реформском агендом, те да став СДС-а у вези са акцизама остаје исти ако се поновно покрене процедура усвајања акциза у парламенту БиХ.
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

Босић је на конференцији за новинаре рекао да је поновни покушај да се акцизе ставе на дневни ред Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ понижавање парламента.

Према његовим ријечима, ово би био пети покушај да се акцизе ставе на дневни ред Представничког дома који их је четири пута одбио.

"То је силовање параламента да мора да проведе нешто што Савјет министара жели", сматра Босић и додаје да да постоје други начини да се прикупе средства за изградњу ауто-путева, наводећи као примјер да се од увоза око милион телефона годишње, на које се не плаћају порези, може прикупити око 90 милиона КМ.

Он је упитао предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића шта су урадили са средствима намијењеним за реформу здравства која су прикупљена од акцизе на дуван и алкохол и истакао да је СДС незадовољан његовим понашањем и поновном иницијативом за враћање акциза на дневни ред парламента.

Говорећи о ревизији цијена телекомуникацијских услуга, Босић каже да би сада требало видјети какве ефекте је дала одлука Парламентарне скупштине БиХ о усклађивању цијена телеком оператера са цијенама у региону.

"Наша анализа је показала да је дошло до снижења цијена и повећања броја бесплатних минута", рекао је Босић и додао да ће од Регулаторне агенције за комуникације БиХ затражити извјештај који би требало да се нађе пред посланицима парламента БиХ.

Према његовим ријечима, несхватљиво је да су у БиХ три пута веће цијене него у региону, а услуге лошије.

"Несхватљиво је да ми немамо ни планове за увођење Г4 мреже", рекао је Босић.

Функционер СДС-а Младен Босић рекао је данас у Сарајеву да се ова странка бори против корупције и тајкунизације и да су Драгана Мектића именовали на мјесто министра безбједности у Савјету министара БиХ да би отворио ту борбу.

На питања новинара да прокоментарише Мектићеве оптужбе да у СДС-у има тајкуна, Босић, који је бивши предсједник странке, каже да је "СДС поставио Мектића на то мјесто да би отворио борбу против корупције која дави развој БиХ".

Босић је рекао да ће СДС у недјељу, 28. маја, одржати Изборну скупштину на којој ће бити изабрани легитимни органи странке, те да он неће присуствовати због вјенчања сина.

Мектић је прије два дана поднио неопозиву оставку на све функције у партији, односно у свом матичном одбору СДС-а Прњавор.

"Поднио сам оставку на чланство у Општинском одбору и одбио да будем члан у било којем страначком органу СДС-а зато што сам рачунао да ће ови избори донијети освјежење. Међутим, и даље тајкуни и људи који су искористили рат за шверц и богаћење поново улазе у странку", рекао је Мектић.

Извор: Срна