latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ дјелимично усвојио апелацију Зукића

Уставни суд БиХ дјелимично је усвојио апелацију генералног секретара СДА Амира Зукића поднесену против рјешења Кантоналног и Општинског суда у Сарајеву у дијелу који се односи на право на поштовање приватног и породичног живота.
Амир Зукић - Фото: dnevni avaz
Амир ЗукићФото: dnevni avaz

Зукићева апелација одбијена је дјелимично као неоснована.

"Уставни суд БиХ је на сједници Великог вијећа одбацио као неосновану Зукићеву апелацију у односу на остале стандарде члана два/3.е Устава БиХ и члан шест, став један и три Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и члан седам Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода јер је преурањена", саопштено је из Уставниг суда.

Припадници МУП-а Кантона Сарајево ухапсили су Зукића 17. фебруара због незаконитог запошљавања у јавним предузећима, а дјелимично је усвојена апелација поднесена против рјешења Кантоналног суда у Сарајеву од 30. марта, Општинског суда у Сарајеву од 20. и 24. феберуара, те 15. марта.

Уставни суд БиХ одбацио је један број апелација које су поднесене неблаговремено, након протека рока за подношење апелације, или преурањено, односно у случајевима у којима је Суд утврдио да апеланти нису искористили све расположиве правне лијекове у претходном поступку.

Одлучујући о апелацијама у вези с доношењем одлука у разумном року, о допустивости и меритуму, Суд је одбио као неосноване апелације у случајевима у којим је закључио да повреде није било, односно донио један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење.

Суд је донио један број одлука којима су одбачене као недопустиве апелације које су, прима фацие, очито биле неосноване јер захтјеви апеланата нису били оправдани, односно чињенице које су апеланти предочили Суду у тим случајевима ни на који начин нису могле оправдати тврдњу апеланата да постоји кршење њихових права заштићених Уставом, или да апеланти као странке у поступку сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

У свим случајевима у којима је утврдио постојање повреда права апеланата на правично суђење Суд је наложио надлежним судовима или управним органима да хитно окончају поступке, те да, сагласно правилу Уставног суда БиХ, у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете с циљем њиховог извршења.

Све одлуке усвојене на сједници биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене на интернет страници Уставног суда БиХ.

Извор: Срна