latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:00 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ: 23 пресуде за одласке на страна ратишта

Након изречене правоснажне пресуде којом је Мехмед Тутмић осуђен на четири године затвора, због припадности организиованој терористичкој групи и учествовања на страним ратиштима Сирије и Ирака, број правоснажних осуђених држављана БиХ за одласке на страна ратишта и придруживање структурама тзв. ИСИЛ-а, достигао је 23 осуђене особе. Ослобађајућих пресуда није било.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

"Тужилаштво БиХ задовољно је правоснажним и потврђеном осуђујућом пресудом за оптуженог Тутмић Мехмеда, који је за казнена дјела у свези са тероризмом и терористичким активностима, осуђен на 4 године затвора", наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Овом пресудом, у протекле 3 године, укупно 23 особе правоснажно су осуђене за казнена дјела у свези са одласцима на страна ратишта Сирије и Ирака и придруживање структурама тзв. ИСИЛ-а.

Нити један оптуженик, против којег је оптужницу подигло Тужилаштво БиХ није ослобођен кривице, што указује на квалитет рада и темељит и професионалан рад Тужилаштва БиХ и партнерских агенција.

Из Тужилаштва напомињу да је овај податак значајан и са аспекта превенције, јер показује да ће особе које се одлуче за почињење наведених кривичних дјела, бити откривене и процесуиране, као и да полицијске, безбједосне и правосудне институције БиХ имају капацитете да се супротставе тероризму.

За одласке на страна ратишта и повезана кривична дјела, изречене су правоснажне казне у укупном трајању од око 50 година затвора.

"У односу на број предмета, правосуђе Босне и Херцеговине, најефикасније је у региону, када је у питању откривање и процесуирање кривичних дјела која имају везе са тероризмом и значајан је партнер у оквиру глобалне борбе против тероризма и терористичких активности", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Извор: Независне новине