latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:08 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Штрбац: Загреб уз помоћ закона наставља прогон Срба

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни је да је тихи егзодус Срба из Хрватске "државни пројекат" који Загреб континуирано проводи, да за то има покриће у законима који су прилагођени међународном законодавству, али занемарују чињеницу да је на тим просторима недавно вођен рат.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац сматра да узурпацијом српске имовине, преоравањем српских гробних мјеста и примјеном Закона о пребивалишту, који је са бирачких спискова избрисао 67.000 Срба у Хрватској, Хрвати обављају "фантастичан посао" и "државни пројекат" етнички чисте Хрватске.

"Сви ти закони занемарују чињеницу рата. Они им омогућавају да заврше започето. Праве се луди као да Срби тамо нису били конститутивни народ", рекао је Штрбац.

Комантаришући информацију да се Србима избјеглим из Госпића достављају рачуни које треба да измире за ангажовање комуналних служби за рашчишћавање рушевина њихових спаљених и минираних домова, Штрбац је рекао да је Хрватска са том праксом почела много раније на подручју Задра, Пакраца и других мјеста.

"То је већ виђен сценарио. Они преко огласне плоче Града позивају Србе да сами о свом трошку очисте шут. Пошто тај позив до Срба не дође, Град ангажује приватну фирму да рашчисти рушевину. Град онда плати фирми, а потом тужи Србина - власника куће и наравно добије", појаснио је Штрбац.

Он је нагласио да се Срби, опет путем огласне плоче коју не могу да виде, овог пута суда, обавјештавају о исходу поступка, након чега слиједи извршни поступак.

"Град од суда тражи да се прода кућа, односно земљиште, јер куће више нема и да се њему надокнаде трошкови рашчишћавања. Иде се на јавну аукцију и наравно, све је по закону. Чекају се двије до три аукције, а пошто купаца нема, Град, који је и наручио чишћење, откупљује српску имовину", навео је Штрбац.

Напомињући да је у цијелом цивилизованом свијету нормално да се уклањају рушевине, Штрбац истиче да је ненормално да трошкове уклањања сада плаћа власник коме су Хрвати запалили или минирали кућу.

"Они упорно и свјесно занемарују чињеницу да је био рат. Имају законе који су усклађени са европским и међународним правним нормама, али занемарују чињеницу недавног рата", рекао је Штрбац.

Он је оцијенио да је могућност да Срби пред међународним судовима затраже и добију заштиту својих права готово никаква, јер је закон на страни државе Хрватске.

Једини начин да положај Срба буде иоле побољшан је, сматра он, тиха, а не бучна дипломатија.

"Ми имамо сваки дан жестоке изјаве и реакције неког од српских министара на дешавања у Хрватској. Има ли икакве вајде? Нема. Они и даље раде по своме, а Србима је горе сутра него данас", закључио је Штрбац.

Извор: СРНА