latinica  ћирилица
20/05/2017 |  11:17 ⇒ 21/05/2017 | 08:48 | Аутор: РТРС

Клиничке студије значајне за здравство и пацијенте (ВИДЕО)

Клиничке студије често су једини начин лијечења и терапије пацијената који болују од ријетких обољења и због тога су значајне за овдашње здравство, порука је учесника конференције о клиничким испитивањима у пракси, која је организована у Бањалуци.
Татјана Понорац - Фото: СРНА
Татјана ПонорацФото: СРНА

Начелник сектора за клиничка испитивања Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Татјана Понорац рекла је да БиХ иде у корак са ЕУ када је ријеч о клиничким студијама.

"Наша регулатива је доста прилагођена оној у ЕУ и надамо се да ће до краја године ступити на снагу нови правилник који у складу са европским законима дефинише провођење клиничких студија", објаснила је Понорчева.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић указао је на значај овог скупа с обзиром на то да често због неинформисаности и незнања постоји неразумијевање јавности зашто се и на који начин проводе клиничка испитивања.

"Регулатива у овој области је веома строга, а процедуре које се морају спроводити с циљем заштите и права пацијената и помоћи су прецизне. Ово је вид едукације за све који се баве клиничким испитивањима", рекао је Шкрбић.

Он је додао да у вези са клиничким испитивања посебну важност има формирање етичких одбора да би се више помогло пацијентима да добију адекватне лијекове.

Шкрбић је навео да је углавном ријеч о испитивањима лијекова који су у фази доласка на тржиште и још нису регистровани.

"Обично је ријеч о студијама које се проводе у више европских центара и свијета и нама је у интересу да будемо дио тих испитивања лијекова", рекао је Шкрбић.

Ана Петровић из Удружења иновативних произвођача лијекова БиХ каже да кроз клиничке студије лијекови доживљавају бројна побољшања.

"Држава мора да препозна да су клиничке студије добар начин уласка иновативних лијекова код нас. Клиничке студије су пут да пацијент дође до најновијег лијека и жеља нам је да подигнемо свијест пацијената да је ријеч о провјерним студијама и протоколима, те да се слободно могу укључити у таква истраживања", навела је Петровићева.

Једнодневну конференцију данас су поводом Свјетског дана клиничких испитивања организовали Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ и Медицински факултет Универзитета у Бањалуци.

Конференција је намијењена првенствено болесницима и члановима њихових породица, могућим испитаницима, као и свим заинтересованим грађанима БиХ да би на најједноставнији начин дала основне информације о сврси, значају и користи које испитаници добијају приликом учешћа у клиничким студијама.

Скуп је намијењен и члановима етичких комитета у БиХ и представницима здравствених установа.

Извор: СРНА