X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:55 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Ковач: Изетбеговић никада није напустио идеологију унитарне БиХ

Професор на Војној академији у Београду Митар Ковач рекао је да члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић никада није напустио идеологију унитарне БиХ, нити је прихватио могућност демократског разлаза, те да је такав био и током рата за вријеме власти свога оца.
Митар Ковач (фото: rs.sputniknews.com) -
Митар Ковач (фото: rs.sputniknews.com)

"На дуже стазе тешко је очекивати да је БиХ као јединствена држава одржива из истих разлога из којих се распала и бивша СФРЈ. Не постоје реалне претпоставке нити критична маса ни у муслиманском народу да предузме неке озбиљније активности изузев екстрема", рекао је Ковач за "Спутњик".

Он је додао да Бошњаци не могу да промијене ситуацију у своју корист, али да није искључено да ће покушати нешто приликом демократског опредјељења Републике Српске ка самосталности, када би могло да дође до различитих облика провокација и оружаног насиља.

"Изетбеговић не може да схвати да резултат грађанског рата јесу два ентитета од којих је Република Српска део БиХ, а не талац или роб муслиманских власти у Сарајеву", истакао је Ковач, генерал-мајор Војске Србије у пензији.

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да га Срби и заједница српских општина на Косову и Метохији не занимају, Ковач је рекао да би можда било добро за Србе, ако би се бивши командант терористичке ОВК тако понашао, не толико за Србе на Косову и Метохији, колико за српско национално питање.

"Београд више не би могао да гледа проблеме на тај начин, нити да жмури и да не врати суверенитет над целим или делом Косова и Метохије, јер су се околности од 1999. промениле", рекао је Ковач.

Он је навео да не искључује такав сценарио и да је само питање да ли ће се то догодити за 20 или 120 година.

"Битно је да нам се не оспори простор Косова и Метохије", рекао је Ковач.

Говорећи о односима Београда и Скопља, послије изјаве мандатара македонске Владе Зорана Заева да Србијом руководи националистичко руководство, Ковач је рекао да "Заев није никаква фигура која може да говори у регионалном смислу ко је какав, нити поседује ауторитет у самој Македонији".

Ковач је додао да је ријеч о једном званичнику који преноси интересе и мишљење других.

"Он је један од центара који треба да дискредитује власт у Србији, да је проглашава националном. Како год размишљали, власт у Србији има неку дозу самосталности у односу на друге државе западног Балкана у смислу артикулације својих националних интереса и односима према другим великим центрима моћи", рекао је Ковач.

Извор: СРНА