latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:42 | Аутор: РТРС

Влада ће покушати да заштити акције "Љубије"

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је разочаран што је пропуштена изузетна развојна шанса за Српску у вези са продајом акција Рудника жељезне руде "Љубија", те нагласио да ће Влада покушати да заштити те акције, које су постале потпуно "мртве" јер је то желио "Арселор Митал".
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он је нагласио да посланици у Народној скупштини нису имали разумијевања за ту развојну шансу коју је добила Српска да акције у мртвом предузећу претворе у велики капитал.

"Ово је била прилика коју је створила Република Српска, да једно мртво предузеће, које је постало мртво из политичких интереса и због монопола `Митала` још 2004. године, оживимо, односно да дамо шансу да се рударска производња на подручју Љубије развије у наредним годинама. Штета што је пропуштена једна таква прилика", рекао је Ђокић новинарима у Шипову.

Према његовим ријечима, када се гледа ток приватизације, послије приватизације `Телекома` и нафтне привреде, ово је био трећи по значају финансијски пројекат, чија је вриједност била 157 милиона КМ.

Он је нагласио да ће Влада наставити да води активности, да има више опција о којима ће разговарати, а да је метод који је преостао да се путем берзе изврши трансфер ових акција и на тај начин извуче нека корист.

"Та корист ни у ком случају не може бити онаква каква је била могућа прије два дана. Не може се таква прилика поновити", истакао је Ђокић и додао да ће Влада покушати да заштити те акције у Рудницима "Љубија", које су постале потпуно мртве јер је то желио "Митал".

Ђокић је рекао да му је жао што се једна компанија супротставила намјерама државе и њеним активностима и да су у томе чак успјели. "Невјероватно да тај однос према вриједности у сопственој земљи буде потцијењен и да се да предност интересима неке иностране компаније", додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, "Митал", према евиденцији републичке Пореске управе, дугује Српској на данашњи дан најмање 49 милиона пореза.

"Порески поступак мора бити настављен, не можемо одустати од чињенице да смо посумњали у то да је `Митал` пословао користећи трансферне цијене, то морамо довести до краја", рекао је Ђокић.

Он је поновио да владајућа коалиција у Републици Српској функционише, али да је бачена нека сијенка, која ће сигурно оптерећивати те односе у будућности.

На питање да ли је гласање у Народној скупштини о РЖР "Љубија" било услов коалиције "Домовина" за изградњу спомен-обиљежја, Ђокић је оцијенио да је очито да су након састанка са /лидером СДА Бакиром/ Изетбеговићем "истрговали да им `Митал` изгради спомен-обиљежје у подручју Омарске".

Он је напоменуо да закон о изградњи споменика постоји, да је то у надлежности локалних заједница, а да се Приједор до сада томе противио.

"Сасвим сигурно је начињен неки компромис између `Митала` и `Домовине`", оцијенио је Ђокић.

Народна скупштина Републике Српске није 17. маја усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде /РЖР/ "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Извор: Срна