latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:28 | Аутор: РТРС

Брчко: Израда листе лијекова каснила јер није било Управног одбора

ДИректор Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Брчко дистрикта Александра Тучић изјавила је да је израда нове есенцијалне листе лијекова закаснила јер је Фонд шест мјесеци радио без Управног одбора /УО/, те је стога каснило и доношење финансијског плана.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

"Фокус у свим активностима стављен је на унапређење пословне сарадње и уговора са Јавном здравственом установом која је нама најзначајнији пословни партнер", рекла је Тучићева на конференцији за новинаре.

Она је навела да је есенцијална листа лијекова само једна од ставки у финансијском плану Фонда за ову годину.

"Планирана средства износе око 35 милиона КМ, а из тог расположивог буџета потребно је финансирати здравствену заштиту, набавку помагала, рехабилитацију, новчане накнаде, а поред есенцијалних и додатне листе лијекова, те остала права осигураника", напоменула је Тучићева.

У Фонду тврде да око 95 одсто ових новчаних средстава одлази на те и остале обавезе према осигураницима, а нешто мање од пет одсто на финансирање трошкова администрације и рада Фонда, на плате, накнаде, материјалне и комуналне трошкове, трошкове одржавања софтвера, опреме и друго.

"Комплетан овај посао је додатно компликован због неажурности Агенције за лијекове БиХ која већ годинама најављује рефералну листу лијекова за БиХ. То је нама у дистрикту прилично успорило рјешавање овог питања", рекла је Тучићева.

Она је навела да је у вези са овим проблемом у Брчком донесен акт којим је за дистрикт утврђена реферална листа лијекова.

"Према овом рјешењу утврђује се најнижа цијена одређеног лијека са листа лијекова у ентитетима. Садржај лијекова на овој листи предлажу стручне комисије Фонда, а новодонесена листа је настала ревидирањем досадашње која се без промјена примјењивала још од 2013. године", додала је Тучићева.

Предсједник УО ФЗО дистрикта Брчко Зоран Тошић рекао је да су на есенцијалну листу лијекова придодати медикаменти који се, као најсавременији приступ лијечењу, користе у окружењу.

"Ово је прво ревидирање есенцијалне листе лијекова. У будућности биће још накнадних ревидирања", напоменуо је Тошић.

Представнци ФЗО грађанима дистрикта поручили су да ће тежити побољшању и "модернизовању" ове листе лијекова.

Члан УО ФЗО Адмир Чандић рекао је да је претходна методологија била заснована на томе да лијек мора, прије свега, да региструје Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ и да мора бити регистрован на листама завода здравственог осигурања Републике Српске и Тузланског кантона.

"Ја сматрам да је наша листа квалитетна и боља у односу на окружење", додао је Чандић.

Умјесто неких лијекова који су застарјели, како је данас предочено на конференцији за новинаре, на новој есенцијалној листи наћи ће се лијекови "нове генерације" који имају боље дејство, док ће дио лијекова који су скинути са есенијалне листе бити стављени на додатну листу лијекова.

На конференцији за новинаре, одржаној у вези са садржајем ревидиране есенцијалне листе лијекова која ће се примјењивати од 22. маја, говорили су чланови УО ФЗО, директор Фонда, шеф службе за здравствену заштиту у Фонду Лидија Љубојевић и директор Јавне здравствене установе "Здравствени центар Брчко" Нихад Шибоњић.

У саопштењу које су новинари добили на конференцији за новинаре наводи се да на овај начин из Фонда здравственог осигурања желе негирати негативне тврдње о пословању Фонда.

Извор: СРНА