latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:15 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

"Одлука у случају Старог Грацка шаље поруку да је дозвољено убијати Србе"

Обустављање истраге злочина над српским жетеоцима у селу Старо Грацко код Липљана 1999. године шаље поруку да је Србе на Космету дозвољено убијати, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Он је навео да је ову информацију примио са невјерицом, те да је сигуран да данас нема грађанина Србије који због тог срамотног чина не осећа тугу и гњев, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Породице и пријатељи српских мученика у Старом Грацком ће умјесто правде, на годишњицу овог страшног злочина добити неправду и још једну поруку да је Србе у нашој јужној покрајини дозвољено убијати", навео је Ђурић у писаној изјави.

Према његовим ријечима, данас је дефинитивно пала завјеса у циничној представи у којој су крвници и њихови покровитељи глумили да маре за оне које су побили.

"Сада јасно видимо да су и они који су, правећи се да тугују, непозвани полагали цвијеће на спомен-обиљежју српским страдалницима у Старом Грацком исти као и они који су спомен-плочу недуго затим оскрнавили", истакао је Ђурић.

Он је напоменуо да данас, када се злочинци без икаквог пардона пуштају да слободно шетају Косовом и Метохијом и када им се чак дозвољава да се кандидују за највише политичке функције, овај тужни догађај само још једном потврђује да правде за српски народ и српске жртве не може бити пред туђим судовима.

"Србија је увејрена да ће починиоце овог и многих других некажњених злочина над нашим народом кад-тад стићи рука правде, јер злочини попут овога не застаријевају, нити се заборављају", истакао је Ђурић.

Он је изразио увјерење да се данашње одлуке Специјалног тужилаштва у Приштини стиде и сви пристојни грађани албанске националности, који имају прилику да на предстојећим изборима на Косову и Метохији поруче да више не желе да буду таоци своје злочиначке политичке елите.

Специјално тужилаштво у Приштини обуставило је истрагу против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца из непосредне близине на њиви, у Старом Грацку, код Липљана, 23. јула 1999. године.

Извор: СРНА