latinica  ћирилица
19/05/2017 |  16:01 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Малешевић: Унаприједити практичну наставу

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас да министарство има одличну сарадњу са Агенцијом за мала и средња предузећа Српске која кроз пројекат "Прилика плус", подржава унапређење практичне наставе у средњим школама, те да без добре праксе нема квалитетне наставе и заната.
Градишка - школство - Фото: СРНА
Градишка - школствоФото: СРНА

Малешевић и сарадник на пројекту "Прилика плус" из Агенције за мала и средња предузећа Српске Емир Дервишевић посјетили су данас Средњу стручну и техничку школу у Градишци, гдје су са директором школе разговарали о продршци пројектима унапређења практичне наставе у занимањима пољопривреда и угоститељство.

Министар Малешевић је истакао да средња школа у Градишци има школску економију на којој изводи практичну наставу за пољопривредну струку, те да пројектом "Прилика плус" постоји могућности подршке развоју пластеничке производње у школској економији и сарадње са пољопривредним произвођачима.

Према његовим ријечима, још неке пољопривредне школе у бањалучкој регији требало би да се укључе у овакав вид извођења практичне наставе.

"Потребно је обезбиједити и откупљиваче производа од школских економија, јер не вриједи обучити ученике и дати им пластенике да производе поврће, а да не знају шта ће са тим производима", навео је Малешевић.

Он је рекао да Министарство има одличну сарадњу са овом агенцијом која кроз пројекат "Прилика плус", који финансира Амбасада Швајцарске у БиХ подржава пројекте за унапређење практичне наставе у средњим школама.

"То се највише односи на подршку практичној настави у машинској струци и занимањима гдје без добре праксе и опреме нема квалитетне наставе и заната, а ни доброг радника у производњи", истакао је Малешевић.

У оквиру пројекта "Прилика плус" у току је и реализација набавке потребне опреме за увођење новог занимања ЦНЦ оператер у Техничкој школи у Градишци, које ће ученици моћи да упишу у наредној школској години, најавио је Малешевић.

Сарадник на пројекту "Прилика плус" Емир Дервишевић рекао је да вјерује да ће у наредном периоду сви изазови у вези са стручном обуком ученика, студената, али и незапослених лица бити све актуелнији.

"Подршка школама и унапређење практичне наставе кроз повезивање школа са компанијама у реалном сектору дугорочно може донијети значајне ефекте", оцијенио је Дервишевић.

Он је додао да у области производње поврћа Агенција даје пакете подршке локалним партнерима, као што су пољопривредне задруге и школе.

"Не желимо да намећемо, него да разговарамо шта је то потребно школи, како би унаприједила практичну наставу", истакао је Дервишевић.

Он је додао да вриједност пакета подршке у појединачним пројектима достиже и до 50.000 КМ.

Директор Средње стручне и техничке школе Градишка Дарко Голић навео је да је протеклих шест мјесеци доста тога урађено на парцели школске економије, коју је школа добила на концесиони период од 15 година.

"За сада смо попунили сав простор. Имамо три пластеника укупне површине од 500 квадрата у којима су засађене паприке и парадајз, те засад воћа са више од 60 воћних врста и 200 сорти", невео је Голић.

Он је додао да очекује да ће са Агенцијом за мала и средња предузећа, кроз пројекат "Прилика плус", успоставити добру сарадњу и унаприједити практичну наставу.

Извор: СРНА