latinica  ћирилица
19/05/2017 |  08:51 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Шта двије недјеље неактивности могу да учине вашем организму?

Само двије недјеље физичке неактивности довољно је да се увећа ризик од хроничних болести као што су дијабетес типа II и срчана обољења, пише Medical News Today.
Сједење (Фото:zenasamja.me) -
Сједење (Фото:zenasamja.me)

Код групе младих, здравих и физички активних особа које су поштовале препоручену физичку активност, само двије недеље углавном сједења резултирало је малим, али убрзаним смањењем мишићне масе и повећањем тјелесне масти, што доказано може да убрза развој хроничних болести, а потенцијално може да доведе до преране смрти.

Двије недјеље неактивности код учесника студије проузроковало је гојење, успоравање метаболизма и убрзани губитак мишићне масе. Осим тога, кардиоваскуларна кондиција им је драстично опала, па нису могли да трче дуже вријеме и истим интензитетом као прије студије. Вођа студије доктор Ден Катбертсон и његови сарадници са Универзитета Ливерпул, презентовали су своја сазнања на конгресу о гојазности у Португалу.

Савјет је да одрасле особе између 18 и 64 године имају бар 150 минута умјерене или 75 минута интензивне физичке активности недјељно.

Подаци Америчког центра за контролу болести и превенцију, показују да мање од 50 процената одраслих поштује те препоруке. Мањак редовне физичке активности је кључан за гојазност. Такво понашање води дијабетесу и срчаним болестима, па и неким врстама карцинома. Недостатак активности утиче и на здравље костију и мишића. Научници су утврдили да је двонедјељно мировање довело до малог али значајног повећања тјелесне масти.

Сало се примјетно гомилало око струка, што је сигуран знак за хроничне болести. Научници кажу да њихово истраживање указује на изузетну важност редовне физичке активности и избјегавања дужих периода сједења.

Извор: Недељник.рс