latinica  ћирилица
15/05/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Џиновске руке извирују из канала у Венецији и шаљу снажну поруку

Да би подигао свијест о можда највећем проблему модерног доба – глобалном загријевању – италијански умјетник Лоренцо Квин направио је џиновску скулптуру за овогодишњу изложбу "Бијенале у Венецији", које извирују из највећег канала у Венецији.
Велике руке - Фото: РТС
Велике рукеФото: РТС

Квин је нашироко познат по томе што укључује дијелове људског тела у свој рад, а такав је случај и са његовим најновијим пројектом. Скулптура названа "Подршка" представља две огромне руке које се дижу из канала како би придржале хотел “Ћа Сагредо“.

"То је визуелна изјава, на основу које људи треба да доживе глобално загријевање на одговарајући начин, прије него што буде прекасно. Венеција је град плутајуће умјетности који вијековима инспирише друге културе. Али, да би наставио то да чини, потребна је подршка нашој генерацији и будућим, јер је угрожен климатским промјенама", рекао је Лоренцо Квин Галерији "Халсијон" у Лондону.

Реферирајући на двије људске стране – креативну и деструктивну – Квин се бави способношћу руку да направе промјену и поврате равнотежу свијета који нас окружује.

Скулптура “Подршка“ истовремено изазива осећање наде, у покушају руку да држе зграду изнад воде, као и осећање страха због осетљивости ситуације.

"Желио сам да извајам оно што се сматра највећим изазовом људског тијела“, рекао је умијетник. "Руке имају толику снагу – имају моћ да воле, да мрзе, да створе, да униште", закључује Квин.