latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:50 | Аутор: РТРС

Макрон инаугурисан у одијелу од 450 евра

Нови предсједник Француске Емануел Макрон носио је на својој инаугурацији одијело од скромних 450 евра, преноси "Ројтерс", уз оцјену да је ријеч о његовом очигледном покушају да се дистанцира од политичара који много троше. Цијену одела открило је, иначе, Макроново особље.

Занимљив је и податак да се Макронова супруга Брижит на данашњој свечаности појавила у тоалети плаве боје с потписом Луја Витона, сличне боји комплета који је супруга Доналда Трампа, Меланија, носила на инаугурацији америчког председника прије неколико мјесеци.

Са друге стране, некадашњи фаворит у трци за предсједника Француске, Макронов тадашњи конзервативни ривал Франсоа Фијон, током кампање се нашао у жижи финансијских афера, а у једној је критикован да је од једног богатог бизнисмена добио два одијела вриједна око 13.000 евра.

Док анкете показују да је поштење међу главним особинама које Французи, сити таквих скандала, желе код предсједника своје земље, Макронов избор одеће за данашњу свечаност очито шаље сигнал да ће се он разликовати од својих претходника, закључује британска агенција.

Иначе, конзервативни бивши предсједник Француске Никола Саркози, који је на челу земље био од 2007. до 2012, имао је надимак "звец-звец предсједник" због свог луксузног стила.

Саркозијев наљедник Франсоа Оланд, који је сам себе представио као "нормалног предсједника", такође се, међутим, нашао на мети критика јер је, како су медији навели, фризера плаћао 10.000 евра мјесечно.

Извор: Танјуг