latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:35 | Аутор: РТРС

Како спријечити анемију

Да бисте се изборили са анемијом, у јеловник уврстите разноврсну исхрану животињског и биљног поријекла богату свим неопходним састојцима.

Око 40 одсто популације испољава симптоме анемије узроковане недостатком гвожђа, показују подаци Свјетске здравствене организације. Најугроженије су жене у вријеме менструалног циклуса, труднице у другој половини трудноће, омладина, школска и предшколска деца. Анемична деца су мања од својих вршњака.

Малокрвне особе прати умор, слабост, вртоглавица, бљедило, главобоља, титрање пред очима. Склоне су раздражљивости, губе апетит, опада им коса, ломе се нокти, а код тинејџерки долази и до престанка менструалног крварења.

Да бисте се изборили са анемијом, у јеловник уврстите разноврсну исхрану животињског и биљног порекла богату свим неопходним састојцима, а посебно гвожђем (коприва, спанаћ). Узимајте средства за подстицање лучења сокова за варење и побољшање апетита. Храну укусно спремајте и дијелите у пет оброка.

Поред разноврсне исхране важан је и боравак на планини. Планински ваздух и надморска висина утичу на релативно брзо повећање броја црвених крвних зрнаца, који доприносе бржем опоравку организма.

Извор: Новости