latinica  ћирилица
11/05/2017 |  13:42 | Аутор: РТРС

Дванаест чланова ФИФА не зна ко је првак свијета

Почетак Конгреса ФИФА почео је откривши једну поражавајучу чињеницу – чак 12 чланова Конгреса не зна ко је актуелни првак свијета у фудбалу!
Конгрес ФИФЕ - Фото: AFP
Конгрес ФИФЕФото: AFP

Редовни годишњи Конгрес ФИФА (67) одржава се у Бахреину, а на његовм отварању су се чланови обрукали код питања ко је освојио посљедње Свјетско првенство 2014. у Бразилу.

Предсједник ФИФА Ђанин Инфантино, који је замијенио дугогодишњег челника организације Сепа Блатера прошле године, рекао је на отварању да се ФИФА потпуно трамсформише.

"Градимо нову репутацију ФИФА послије свега што се догодило. Преузели смо организацију када се нашла на најнижој тачки. Овде више нема мјеста за оне који злоупотребљавају фудбал", рекао је Инфантино.

Посљедњих неколико година ФИФА се налази у центру корупционог скандала у који је ускључено на десетине њених званичника, махом из латиноамеричких земаља, а многи су већ осуђени за злоупотрбену положаја, углавном од стране федералног суда САД.

"Нису фер они који критикују нову организацију, која је увела транспарентност, контролу и етичке норме. Много је лажних вијести и алтернативних чињеница које круже у вези са ФИФА. Пљување ФИФА је постало национални спорт у неким земљама", истакао је Инфантино.

Он је прокоментарисао и критике које је ФИФА добила због смјене појединих чланова Етичког комитета.

"У прошлости су многим стручњаимца исплаћени милиони, запослени су од ФИФА да помогну ФИФА. А шта су урадили? Само су ударили печат на болестан и покварен систем. Гдје су сви ти самопрокламовани гуруи и стручњаци. Једноставно су нестали. Ја нећу, ми нећемо прихватити "добронамјерне" савјете било ког појединца који није успио да заштити фудбал", закључио је Инфантино.

Извор: Б92