latinica  ћирилица
08/05/2017 |  11:08 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Научници на трагу начина да зауставе раст тумора

Научници са Универзитета у Питсбургу први пут су успјели да измијене ген и у тијелу нападне сам центар за развој карцинома, пише магазин "Nature Biotechnology".
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Овај тим је у студији спроведеној на мишевима, новом методом успео да заустави раст тумора, и животињици продужи живот. Ова метода циља спојене гене који настају када се два гена повежу у један хибрид, који често ствара абнормалне протеине, а ови изазивају туморе. Научници су успјели да те спојене гене, такозвани хибрид замијене генима задуженим за убијање ћелија рака.

"Први пут је измјена гена употребљена за модификовање спојених гена. То је заиста узбудљиво јер би могло да буде основа за развој потпуно новог приступа у лијечењу рака", рекао је Ђиан Хуа Ло, који води тим истраживача.

Након што су успејли да замијене гене, научници су их убацили у мишеве саљудским туморима простате и јетре. Они су се убрзо смањили за тридесет процената, и више нису расли.

Ген помаже да се на тачно одређеном мјесту у ДНК лоцира "лош" ген и замијени другим. То је, у суштини, природни меанизам копиран од бактерија и њиховог начина одбране од вируса.

Та техника и раније је коришћена у борби против рака, и то за подстицање имуног система да нападне одређене ћелије рака. Предност ове технике је то што не уништава здраво ткиво, јер се спојени гени јављају само у малигним ћелијама, које се и нападају.

Извор: Недељник