latinica  ћирилица
07/05/2017 |  16:00 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Требиње- Све више обољелих од дијабетеса

На подручју Требиња евидентирано је око 2.500 особа обољелих од дијабетеса, у великом порасту је број обољелих старости од 35 година, а велики број је и дјеце, рекла је Нада Биједић, предсједник Скупштине Удружења дијабетичара Требиње.
Дијабетес - Фото: илустрација
ДијабетесФото: илустрација

Биједићева је истакла да је од ове болести евидентирано 14-оро дјеце до 15 година, а 29-оро до 18 година, напомињући да је у порасту обољење од дијабетеса "тип 2".

Биједићева је истакла да Удружење континуирано ради на превенцији дијабетеса, раном откривању и дијагностификовању шећерне болести, превенцији акутних и хроничних компликација код дијабетеса, смањењу стигме и дискриминације обољелих од дијабетеса, промовисању здравих стилова живота, бори се за права дијабетичара код свих актера друштва, нарочито код оних који креирају политику здравства.

Чланови Удружења посебну захвалност су изразили Биједићевој која својим трудом и несебичним залагањем успијева да им омогући набавку потребне опреме како би им олакашала живот са дијабетесом.

Тако су и данас грађанима са високим вриједностима шећера у крви подијељени апарати за мјерење шећера са припадајућим тракицама, којих је обезбијеђено 40, док су најмлађи чланови Удружење добили нове, прецизније и савременије апаратиће, тракице, ланцете, фрижидере за инзулине, инзулинске игле за мање боли, креме за њихове прстиће, те природне заслађиваче.

За једну слијепу особу Удружење је обезбиједило апарат за мјерење шећера у крви са говорном функцијом. Апарате је донирала компанија Велион.

Четрнаестогодишњи Васо Краљевић из Требиња каже да се са дијабетесом бори од шесте године и да живот са овом болешћу није нимало лак, али да се навикао и да му је мјерење шећера четири до шест пута дневно и давање инзулина постала рутина.

Васо каже да ће му много олакшати овај савремени апарат, у облику телефона који је данас добио јер је лак за руковање и кориштење на путовањима.

Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње у сарадњи са здравственим радницима Дома здравља Требиње данас су спровели акцију мјерења шећери у крви, грађанима је подијељен едукативни материал, а у поподневним часовима ће бити одржана интерактивна-едукативна радионица.

Извор: СРНА