latinica  ћирилица
07/05/2017 |  09:40 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Српски хирурзи оперисали оно што нису смјели њемачки

Први пут у Србији је урађено изузетно сложено хируршко одстрањивање тумора у усној дупљи. Захват извео тим стручњака предвођен професором др Живорадом Николићем.
Српски хирурзи  - уклањање тумора величине песнице (Фото: Приватна архива/новости.рс) -
Српски хирурзи - уклањање тумора величине песнице (Фото: Приватна архива/новости.рс)

Сложена и изузетно обимна операција узнапредовалог тумора пода усне дупље, језика, тонзиле, горње вилице и меког непца, изведена је први пут у Србији, у једној приватној болници! Тим стручњака, на челу са професором др Живорадом Николићем, краномаксилофацијалним хирургом, уклонио је 59-годишњем пацијенту Ћ. З. тумор величине људске песнице. Постоперативни ток је протекао без проблема и он је десетог дана отпуштен из болнице.

Према ријечима професора Николића, пацијент је, прије двије године, био подвргнут зрачној терапији, након које се тумор повукао. Међутим, појавио се поново, а да би опет могао на зрачење, било је неопходно да се хируршки одстрани. Због великог ризика ниједна здравствена установа којој се Ћ. З. обратио, није жељела да преузме одговорност за исход операције. Помоћ је потражио и у Њемачкој, али ни тамо нису жељели да ризикују.

- У својој 30 година дугој љекарској каријери и послије више стотина урађених онколошких операција, овако обиман онколошки захват из области максилофацијалне хирургије нисам урадио, нити видио - каже проф. Николић.

- Операција, која је носила велики ризик од могућих инфекција и других компликација, трајала је девет сати. Урадили смо ресекцију тумора величине 10 пута 12 центиметара, скоро потпуну ампутацију језика, уклонили лимфне чворове врата обострано, а затим реконструисали тај огромни дефект са сложеним режњем грудног мишића. За овај захват били су потребни изузетна стручност, искуство и максимална прецизност, како би се сачували крвни судови и виталне структуре главе и врата.

-Пацијент ће, послије опоравака, моћи нормално да се храни. Иако је након операције могао да говори, то је било неразговјетно, тако да му предстоји поновно учење говора.
Операција је урађена у посљедњем тренутку, јер је организам ослабио и био на прагу кахексије.

"Били смо свјесни великог ризика у који се упуштамо, али смо у договору са пацијентом ријешили да покушамо" истиче професор Николић.

Без операције, њему би остало од три до шест мјесеци живота.

Извор: Вечерње новости