latinica  ћирилица
29/04/2017 |  16:20 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

ММФ: Индија ће изгурати Британију из топ пет економија свијета

Индија би, седам деценија након што је стекла независност, могла да засени свог бившег колонијалног владара и да ове године истисне Уједињено Краљевство из "друштва" водећих пет економија свијета, према новој анализи Међународног монетарног фонда (ММФ) о пројекцијама раста.
Индијски новац - Фото: Screenshot
Индијски новацФото: Screenshot

Индија ће, такође, претећи Њемачку 2022. године и постаће четврта највећа економија у свијету, захваљујући годишњој стопи раста од 9,9 одсто номинално, према извјештају те међународне финансијске институције са сједиштем у Вашингтону, преноси "Russia Today".

ММФ је, међутим, упозорио на изазове са којима ће Индија морати да се суочи како би остварила поменуту стопу раста, као што су реорганизовање пореског система, рјешавање проблема проблематичних кредита, повећање продуктивности и могућности за запошљавање, подстицање корпоративних инвестиција и превазилажење значајних инфраструктурних проблема.

Према извјештају, економија Индије се још увијек опоравља од одлуке владе у Њу Делхију да повуче из оптицаја двије највеће новчанице, што је проузроковало несташицу готовине у земљи.

Економисти су забринути и за стање индијског банкарског сектора и јавних финансија, пошто подаци говоре да је ниво лоших кредита порастао на 16,6 одсто укупног кредитног портфолија.

Извор: ТАНЈУГ