latinica  ћирилица
29/04/2017 |  15:13 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Мирјанић у Шамцу: Увести ред приликом експлоатације шљунка (ВИДЕО)

Пољопривредницима ће, након празника, бити исплаћено и преосталих 14 милиона марака прошлогодишњих подстицаја. О увођењу реда у експлоатацији шљунка министар Стево Мирјанић разговарао је са руководством Шамца, гдје је у заштиту од поплава уложено 3,5 милиона марака.
Мирјанић у Шамцу - Фото: СРНА
Мирјанић у ШамцуФото: СРНА

Општине Шамац губи између 200 и 300 хиљада марака годишње због нелегалне експлоатације шљунка, пожалио се министру, начелник општине Ђорђе Милићевић.

Министар је већ за 5. мај у Шамцу иницирао састанак представника ове и општина Модрича, Дервента, Брод, Добоја и предузећа "Воде Српске".

"Видим спремност Министарства да коначно имамо помак и када је ријеч о нелегалној експлоатацији шљунка и пијеска на овом подручју гдје су стални притисци људи са терена да то урадимо. На добром смо путу", изјавио је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Од представника "Вода Српске" општина је добила гаранције за санкционисање нелегалане експлоатације, што ће помоћи привредницима, који легално раде.

У водопривреду на подручју општине Шамац уложено је 740 хиљада марака из Фонда солидарности и 2,8 милиона Европске инвестиционе банке.

"Урађене су одређене санације на ријекама Сави и Босни, а остаје да се реализује пројекат већег обима - уређење рушевних обала ријеке Босне", напомиње министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић.

Министар је начелнику обећао и помоћ у рјешавању слабе концесионе наплате за државно пољопривредно земљиште. Задовољни су и пољопривредници најављеним олакшицама.

“Поготово оном другом везаним за производњу "Без ГМО" соје, То ће обрадовати произвођаче из Шамца. То ће ставити мене и све друге произвођаче у БиХ једнак положај, мене и неког највећег произвођача у БиХ“, каже Чедомир Боројевић.

Двије године након катастрофалних поплава, стање у пољопривреди у шамачкој општини још је тешко, али напори доносе резултате, каже Боројевић.