latinica  ћирилица
28/04/2017 |  17:03 | Аутор: РТРС

Створене претпоставке за веће улагање страног и домаћег капитала

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да је Српска, усвајањем новог Закона о раду, усклађеног са међународним стандардима и конвенцијама Међународне организације рада, створила претпоставке за веће улагање страног, али и домаћег капитала.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је у честитки радницима, синдикатима и грађанима Републике Српске поводом 1. маја - Међународног празника рада, истакао да Влада Српске наставља да ствара услове да домаћи и страни инвеститори улажу у отварање нових радних мјеста, првенствено у производним погонима.

Он је истакао да су отварање нових радних мјеста и очување постојећих приоритети којима ће Влада Републике Српске посветити посебну пажњу и у овој години, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

"Кроз неколико пројеката у овој години планирано је запошљавање 2.548 лица са евиденције Завода за запошљавање, за шта је обезбијеђено 10,73 милиона КМ", навео је Савановић.

Он каже да је планирано да ће се, предстојећим усвајањем уредбе о подстицајима за запошљавање, додатно мотивисати послодавци за креирање нових радних мјеста и запошљавања кроз подстицаје у висини плаћених доприноса за новопријављене раднике, за шта је обезбијеђено шест милиона КМ.

"За овај пројекат у току је обезбјеђивање додатних 10 милиона КМ годишње", нагласио је Савановић.

Према његовим ријечима, у посљедњих пет година, путем пројеката запошљавања запослено је 16.347 лица за шта је издвојено 66,9 милиона КМ.

"Посао је задржало 60 одсто нових радника, а у неким пројектима и више од 80 одсто лица и даље су радном односу", навео је Савановић.

Савановић истиче да је и охрабрујућа чињеница да се стање на евиденцији незапослених из године у годину побољшава и захваљујући мјерама активног дјеловања на тржишту рада, које Влада предузима посљедњих година.

"Тренд смањења броја незапослених траје од друге половине 2013. године, а крајем марта ове године евидентирано је 124.527 лица која активно траже запослење, што је најмањи број незапослених са евиденције Завода за запошљавање Српске у посљедњих 15 година", истакао је Савановић.

Савановић је у честитки изразио увјерење да ће подстицаји и финансијска подршка послодавцима која је обезбијеђена за ову годину, посебно за покретање нових послова, подстакнути послодавце из привреде, али и младе образоване људе, да крену у властите мале бизнисе и напредују.

Извор: Срна