latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:39 | Аутор: РТРС

Не смије се дозволити да дође до нове блокаде рачуна "Алумине"

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас на Јахорини да се не смије поново дозволити да дође до блокаде рачуна "Алумине", с обзиром на изузетно добру позицију те фирме на тржиштима гдје извози своје производе.
Алумина, Зворник - Фото: СРНА
Алумина, ЗворникФото: СРНА

"Да бисмо избјегли ситуацију коју смо имали прије 15 дана, односно блокаду рачуна `Алумине`, морамо да се суочимо са реалном чињеницом да је поступак извршења обустављен на период од 60 дана и да само извршеник, а то је предузеће `Павгорд`, може да одлучи да тај период буде дужи, уколико за то буду имали разлога, односно интереса", рекао је Ђокић новинарима.

Ђокић је истакао да се на основу онога што је рекао правни савјетник "Павгорда" на састанку у Влади Републике Српске може закључити да они желе коначно рјешење овог питања, те да се, уколико не дође до адекватног, реалног и правичног договора, поново може обновити блокада рачуна након 60 дана.

"Ових 15 дана блокаде нису нарушили кредибилност `Алумине` нити су утицали на негативна кретања не само унутар саме `Алумине`, него и односа добављача и кључних партнера купаца. Сви су они, према мом мишљењу, показали разумијевање", навео је министар Ђокић.

Он је нагласио да се мора тежити ка коначном закључивању стечајног поступка у "Алумини" и да се то предузеће стави у потпуно другу позицију у погледу организације рада и одговорности односа који су тренутно на снази.

"Они су предузеће у стечају и у таквом режиму рада одвија се производни процес који је у великој мјери удаљен од неког непосредног утицаја Владе, као још увијек највећег повјериоца у `Алумини`, рекао је Ђокић.

Основни суд у Зворнику блокирао је рачун "Алумине" 12. априла.

Деблокада рачуна "Алумине" услиједила је након одлуке Окружног привредног суда у Бијељини од понедјељка, 24. априла, којом је Фабрика глинице "Бирач" у стечају добила спор против литванске Укио банке, која је ту фабрику тужила за потраживање од 155 милиона КМ.

Извор: СРНА