latinica  ћирилица
27/04/2017 |  19:18 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Пословна зона Липова Греда адут за привлачење инвеститора (ВИДЕО)

Развој привреде, смањење одлива становништва и рјешавање незапослености, циљеви су власти у Козарској Дубици.
Козарска Дубица - Пословна зона - Фото: РТРС
Козарска Дубица - Пословна зонаФото: РТРС

Привлачење инвеститора у овај крај један је од задатака, а главни адут - Пословна зона Липова Греда.

И Козарска Дубица муку мучи са одливом младог и радно способног становништва. Разлог – јасан.

- Нема посла, људи завршавају школе, стварали би породице а не могу, па онда нормално иду трбухом за крухом, кажу Дубичани.

Због тога општинске власти на све начине покушавају привући инвеститоре који би покренули производњу и отворили радна мјеста.

- Ми дајемо 99% попуст на земљу, значи дајемо све могуће погодности у комуналијама, само да би на неки начин привукли инвеститоре и да би направили те мале погоне гдје би били запослени људи, наводи Раденко Рељић, начелник општине

А њихов адут је пословна зона Липова Греда, која због погодности које нуди, постаје све интересантнија улагачима из земље и иностранства.

- Ми за сада имамо два инвеститора који су дошли у Липову греду, а у току је изградња трећег објекта, додаје Рељић.

Да је положај Липове Греде изузетно повољан потврђује и директор једног од извозно орјентисаних предузећа смјештених у овој пословној зони. Баве се откупом и прерадом воћа и зачинског биља и шумских плодова, а запошљавају 15 радника.

- Липова Греда је занимљива јер се налази негдје отприлике у средини ове регије. Значи, ми покривамо и Приједор, Дубицу, Градишку, Нови Град, Србац, Костајницу, нагласио је Жељко Кондић, директор предузећа смјештеног у Липовој Греди.

Козарску Дубицу, у потрази за бољим животом, протеклих година напустило је између 300 и 500 породица. Због тога је општинска управа све снаге усмјерила да задржи младе.