latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:35 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Годину дана јео рибу како би раскринкао омега 3 индустрију (ВИДЕО)

Одавно се вјерује да су омега 3 масне киселине прави еликсир здравља, а један човјек одлучио је да то и провјери.
Риба - Фото: илустрација
РибаФото: илустрација

Нутрициониста Пол Гринберг одлучио је да годину дана свакодневно једе рибу, а своје искуство документовао је у филму "Риба на мом тањиру".

Упркос томе што постоји врло мало доказа да омега 3 снижавају крвни притисак и спречавају шлог, многи људи узмају суплементе ових масних киселина, који нису ни најмање јефтини.

Како би провјерио да ли оне заиста имају магична својства, Гринберг је током једне године појео више од 700 оброка сачињених од морских плодова и рибе.

Прије него што је отпочео своју необичну дијету, посјетио је љекара и урадио све анализе, које су му биле потребне како би на крају свог експеримента утврдио да ли су омега 3 благотворно утицале на његово здравље.

"Имао сам благо повишен крвни притисак и проблем са холестеролом. Имам проблеме с депресијом и инсомниом и то ми се не свиђа", рекао је он.

"Зато сам пао на чари омега 3 индустрије: они продају оно што би требало да ријеши све моје проблеме".

Можда ће вас крај његовог путовања разочарати - послије годину дана, резултати прегледа код љекара су идентични. Штавише, крвни притисак му је благо порастао, што би можда могла бити послљдица појачаног уноса соли, а примијећен је и раст живе у његовом организму.

Иако је Гринберг тврдио да се осјећа и изгледа боље послеиј годину дана рибље исхране, његов документарац очигледно не иде у прилог омега 3 индустрији која само у САД вриједи импресивних 30 милијарди долара.

Извор: Б92