latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:41 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

За 15 дана план за реструктурисање Агрокорових фирми

Хрватски Агрокор и фирме које послују у оквиру овог концерна морају испуњавати обавезе према запосленима и земљи у којој послују, као и према добављачима на бази јасних и прецизних принципа и постулата и хронолошког редослиједа, закључено је на данашњем састанку представника институција БиХ и Хрватске.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Предсједавајући Савјета министра БиХ Денис Звиздић изјавио је на конференцији за новинаре да су представници Хрватске изнијели план активности Агрокора у смислу његовог реструктурисања и евентуалних утицаја које оно може имати на БиХ.

Звиздић је најавио да ће овај план бити презентован у наредних 15 дана.

- Затражена је информација о плану исплате добављачима јер смо веома заинтересовани да не буду пробијени рокови, као и за питање очувања постојећих радних мјеста држављана БиХ који су запослени у домаћим компанијама из концерна Агрокор, а ријеч је о 5.200 радника - навео је Звиздић.

Он је додао да је разговарано и о томе да неће бити предузимане било какве мјере које би на било који начин значиле "извлачење" капитала из Агрокорових фирми у БиХ, а у корист санације централе у Хрватској.

- То неће моћи да иде на штету компанија из БиХ, а договор је да буду именовани формални представници ентитетских влада који би били присутни и у Конзуму у БиХ, како би били контролисани сви новчани токови и сва дешавања у наредном периоду - нагласио је Звиздић.

Било какав негативан исход, према његовим ријечима, имао би посљедице и на привреду и на економију БиХ.

Звиздић је истакао да је ово први у низу састанака који је одржан, све док не буде усвојен коначан план реструктурисања Агрокора.

- Ријеч је о веома комплексном послу, о једној врсти кризног менаџмента и у том смислу се говорило о наредним корацима и о свим изазовима пред којима се налази БиХ када је ријеч о компанијама из БиХ које дјелују унутар Агрокора - оцијенио је Звиздић.

Помоћник хрватског министра привреде, предузетништва и занатства Звонимир Новак рекао је да је закључено да мора постојати дијалог, и то отворен, без скривених намјера јер се само тако може спасити цјелокупна ситуација.

Повјереник Владе Хрватске за Агрокор Анте Рамљак навео је да је финансијска ситуација у Агрокор групацији од тренутка преузимања компаније била алармантна и да је још таква.

- Ово је битка са временом, битка за запослене, за добављаче и њихове запослене и за све државе у регији и њихове грађане, и она још траје - истакао је Рамљак.

Он каже да нема намјеру да шири лажни оптимизам и да се ситуација промијенила у посљедњих 15 дана.

- Ми смо, ипак, успјели да спријечимо да се таква ситуација не прелије у све земље у региона, али сад се морамо бавити издвојеним проблемима у земљама - додао је Рамљак.

Он је поручио да ће урадити све да не дође до смањења броја запослених, да радна мјеста буду осигурана и да фирме почну плаћати своје рачуне на вријеме, те порезе и плате свих запослених у систему.

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула рекао је да су фирме Агрокора у БиХ фирме БиХ и да послују по законима БиХ и у досадашњим инспекцијским надзорима и плаћањима уредно измирују своје пореске и царинске обавезе када је ријеч о индиректним порезима.

Састанку су присуствовали и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, министри финансија Репубике Српске и Федерације БиХ Зоран Тегелтија и Јелка Милићевић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, те трговине и турзима Предраг Глухаковић.

На састанку о ситуацији у којој се нашао Агрокор и посљедицама на привреду у БиХ присуствовали су и представници Централне банке БиХ, УИО, Агенције за осигурање депозита БиХ, Спољнотрговинске коморе БиХ.

Извор: СРНА