latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:28 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Шамац: Радници фабрике "Бадер" ступили у генерални штрајк (ВИДЕО)

Радници у производњи у фабрици металских конструкција "Бадер" из Шамца ступили су данас у генерални штрајк. Од руководства предузећа траже да им одмах буду исплаћене двије плате и уплаћени доприноси из прошле и ове године.
Шамац - штрајк радника - Фото: РТРС
Шамац - штрајк радникаФото: РТРС

Радници незадовољни преговорима с руковдством, машине до даљњег неће покретати. Тврде да су нарушена њихова основна права на рад, да им нису уплаћивани доприноси, а плате које касне више мјесеци-исплаћују им "на руке".

"Имали смо три мјесеца, сад имамо два-фебруар и март, фактички готово. Добили смо скоро јануарску плату и то на руке, то је законски кривично дјело", каже Марко Поповић, предсједник Синдиката "Бадер" Шамац.

Цвијан Товирац, један од радника "Бадера" истиче да је свима у интересу да фирма опстане и да ради, али како каже, не зна одакле да измири кредитне обавезе и да преживи са породицом.

Власник предузећа, Бернард Шнајдер тврди да је ријеч о неспоразуму и да радници треба да се врате у производњу да би зарадили новац за плате. Шнајдер није желио да одговори на питање када ће бити исплаћене преостале плате радницима.

Њемачка компанија "Бадер" у Шамцу послује 12 година и запошљава 49 радника.