latinica  ћирилица
26/04/2017 |  13:53 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Словенија поново купује Меркатор?

Премијер Словеније Миро Церар изјавио је данас за тамошње медије, да ће његова влада у Меркатор, као ванредног члана управе, кандидовати искусног стручњака, а није искључио ни могућност да Словенија преко фондова поново купи Меркатор.
Меркатор (илустрација) -
Меркатор (илустрација)

- У Меркатор ћемо послати стручњака и искусног менаџера, мислим да смо близу кадровског рјешења за то мјесто - рекао је  Церар.

Парламент је јуче донио закон који мотивише заштиту јавног интереса у Меркатору који је прије три године продат Агрокору Ивице Тодорића, након што се концерн нашао у великим проблемима због презадужености.

Тврди да је ријеч о важној системској компанији с обзиром на то да у Словенији запошљава преко 10.000 људи и посредно учествује у остваривању 10 одсто БДП.

- Сматрамо да садашња управа Меркатора може учинити све што је добро за компанију, али потребна је и одговарајућа контрола - образложио је Церар потребу именовања владиног представника у управи Меркатора.

На питање колико је извјесно да ће Словенија поново откупити Меркатор, Церар је одговорио да је то жеља многих грађана  који се сјећају како је то некада била "сјајна компанија".

Неки словеначки медији наводе како је доношење Lex Mercatorа био први "тактички потез" Церарове владе како би се с Хрватском покушала договорити како ријешити питање Меркатора у свјетлу кризе у Агрокора.

Извор: Агенције