latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:56 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Љубиње: Мраз уништио род воћа, штета већа од општинског буџета (ВИДЕО)

На подручју општине Љубиње, прољећни мразеви потпуно су уништили овогодишњи род свих воћних врста. Већ сада је сигурно да је штета веће од 1,5 милиона марака и премашила је општински буџет.
Мраз уништио воће - Фото: РТРС
Мраз уништио воћеФото: РТРС

Закључно са јучерашњим, температурни минуси за пет узастопних јутара, опустошили су више од 150 хектара под насадима воћа у Љубињском пољу. Највеће површине су под плантажама вишања.

"Сад сам очистио гранчицу вишње. Од двјесто плодова, нашао сам два здрава", прича агроном Владимир Јахура.

Узастопне јутарње температуре, до минус пет степени, потпуно су уништиле насаде вишања, трешања, јабука, крушака и орахе. Највећи дио био је у фази прецвјетавања.

У предузећу "Фруктико", на око стотину хектара, очекивали су род од око 1.500 тона вишања и приход већи од 1,2 милиона марака. Пропаст рода воћа доживјели су као елементарну непогоду.



"За саму бербу, радну снагу и исплате дневница за бербу било би преко 150.000 марака. Тај новац људи неће моћи зарадити, свако ће осјетити на својој кожи страдање воћа у Љубињу", истиче Јовица Пиљевић, директор "Фруктика" д.о.о.

Из скромног буџета, неразвијена општина Љубиње неће моћи помоћи воћарима. Стручна комисија ће сагледати стање, а за прву сједницу локалне скупштине, припремају приједлог за отпис закупнина за земљиште, власницима који испуњавају услове.

"За неке би то значило много, ослобађање неких 30.000 марака, што и није неки износ, али је макар знак добре воље", каже Чедомир Ћук, начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Воћари очекују и реакцију Министарства пољопривреде, с обзиром и на то да је сав уложени новац пропао. Основни задатак биће да сачувају плантаже за наредну годину.