latinica  ћирилица
25/04/2017 |  15:24 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Град Требиње, путем Фонда, финансира трећу вантјелесну оплодњу (ВИДЕО)

Град Требиње, путем новоформираног Фонда солидарности, финансираће у потпуности трећу вантјелесну оплодњу. Ријеч је о брачним паровима који нису имали успјеха у претходним покушајима, које је финансирао Фонд здравственог осигурања или су поступак финансирали властитим средствима.
Наталитет - Фото: РТРС
НаталитетФото: РТРС

Као примарну одлуку о издвајању дијела расположивог новца, Фонд солидарности донио је с намјером да помогне брачним паровима који до сада нису имали успјеха. Већина њих нема стално запослење.

"Трећа вантјелесна оплодња ће бити у потпуности финансирана из средстава Града Требиња, тачније одређеног броја људи који имају праву слику о Фонду солидарности", истакао је Мирко Ђурић, замјеник градоначелника Требиња.

Већи број брачних парова, вантјелесну оплодњу финансирали су сами. Сада, каже Марија Стајић, након што су исцрпили могућност финансирања путем Фонда здравства, за трећи и наредне покушаје, имаће новац у цијелости.

"Супруг и ја смо били већ одустали, али сада смо добили вољу, јер је то једино преостало од кога смо могли добити подршку", каже Стајићева која је и чланица Удружења "Бебе".

На трећу вантјелесну оплодњу у Требињу чека 18 брачних парова. Један од њих ускоро креће у Чешку. Чланови Удружења „Бебе“, који су се обратили Фонду солидарности, инсистирају да сваком брачном пару треба пружити прилику.

"Породица која крене на прву вантјелесну оплодњу и када зна да га чека и друга од Фонда, и трећа бесплатна од Града Требиња, имаће више оптимизма да ће оплодња успјети", истиче предсједница Удружења "Бебе" Сњежана Мисита.

У Удружењу су потврдили да нема лимита на старосну границу. Вантјелесну оплодњу својих суграђана финансирају Невесиње и Билећа, а у Удружењу очекују да њиховим стопама крену и друге локалне заједнице.