latinica  ћирилица
24/04/2017 |  12:04 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Зависност од друштвених мрежа тежа од алкохола или дроге?

У посљедњих неколико година, ватрени корисници друштвених мрежа почели су да траже помоћ стручњака да би ријешили проблем болести зависности, за коју стручњаци кажу да је јача од алкохола или наркотика.
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte) -
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte)

Терапеути сада нуде разна савјетовања, осмислили су третмане за детоксикацију, а појављују се компаније које се баве помагањем људима да испуне дан другим садржајима, што би их одвратило од компулзивног посећивања интернет-страница.

Ако не можете да одолите посећивању Фејсбука, Снепчета, Инстаграма или других друштвених мрежа, а узнемирени сте ако не можете да провјерите обавјештења на свом паметном телефону када немате сигнал, можда вам треба помоћ.

Нуди се широк спектар услуга и третмана које зависници од друштвених мрежа могу да пробају да би се рјешили те навике. Цијена је око 150 долара по сату, а дужи и вишедневни „детокс третман“ може да кошта и више од 500 долара, пише Би-Би-Си.

Код терапеута Нејтана Дриксела у Хјустону, у Тексасу, у посљедњих неколико година број пацијената који траже помоћ због зависности од друштвених медија порастао је за 20 одсто и сада они чине готово половину његових пацијената.

„На неки начин, психолошки утицај који узрокују Фејсбук, Снепчет и друге дигиталне платформе може бити теже лечити од других признатих болести зависности. Ово је гора зависност од алкохола или дрога јер је много занимљивије и нема стигме иза тога“, открива Дрискел.

Зависност од друштвених медија није призната као званични поремећај у медицинским класификацијама као што су Америчке психијатријске асоцијације за дијагностику и Статистички приручник менталних поремећаја, који се сматра златним стандардом у дијагностици менталних поремећаја. Ипак, неки терапеути, укључујући Дрискела, лијече пацијенте истим методама које би користили за лијечење других болести зависности.

„Викенд или седмодневни 'детокси', који често укључују боравак у природи, помажу пацијентима да се 'искључе' са уређаја и могу да буду добар први корак. Добро је када у процесу детоксикације поново добијете свој ум, али онда се вратите у исти живот као и раније, што може да омета напредак“, наводи Дрискел.

Компанија „Токспејс“ из Њујорка нуди савјетовање са својих 1.000 онлајн терапеута.

Потпредсједник компаније Линда Сако каже да су 2016. покренули програм у трајању од 12 недјеља за људе који се боре са тим зависностима. Компанија нуди терапију текстуалним порукама за 138 долара мјесечно, па до 396 долара за терапију кроз разговор уживо.

„Клијенти користе паметне телефоне за одржавање терапијских састанака, а ми их учимо како да користе телефон на 'пажљивији' начин. Већина људи се окреће терапији након бројних неуспјешних покушаја да се сами изборе са тим проблемом“, објашњава Сако.

У Лондону, Оријана Фелдинг основала је компанију „Диџитал детокс“ 2014. године а данас сарађује са компанијама чији запослени имају проблем са коришћењем друштвених медија.

Програми започињу индивидуалним радом, а затим запослени пролазе кроз прилагођене онлајн модуле. Те сесије се у просеку наплаћују 748 долара дневно, а извршни функционери компанија се могу пријавити и за додатне радионице концентрисане на повећање продуктивности.

У Берлину, фирма „Офтајм“ сарађује с корисницима тако што их контролише путем апликација, а нуде и разне радионице за детоксикацију „лицем у лице“.

„Људи имају тенденцију да ту навику називају зависношћу, прије него што о томе размишљају као о недостатку равнотеже“, открива психолог Александер Стејнхарт, који је основао „Офтајм“ 2014. године.

Извор: РТС, Би-Би-Си