latinica  ћирилица
24/04/2017 |  10:42 | Аутор: РТРС

У Европи све више епидемија малих богиња

Мањи обим вакцинисања против малих богиња довео је до избијања неколико епидемија ове високо заразне болести у Европи у посљедњих годину дана, а погођени су и одрасли и дјеца, саопштили су данас здравствени званичници.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

У прва два мјесеца 2017. године, више од 1.500 случајева малих богиња регистровано је у 14 европских земаља усљед "акумулације невакцинисаних појединаца", саопштено је из Европског центра за превенцију и контролу болести /ЕЦДЦ/.

У десет земаља - Аустрији, Белгији, Хрватској, Француској, Нјемачкој, Италији, Пољској, Румунији, Шпанији и Шведској - број регистрованих случајева у јануару и фебруару 2017. године је више него два пута већи него у истом периоду 2016. године.

"Неприхватљиво је да слушамо о томе да дјеца и одрасли умиру од болести против којих постоје безбједне и приступачне вакцине", рекао је Витенис Андријукаитис, здравствени комесар ЕУ.

Вирус малих богиња је веома заразан, а шири се директним контактом и кроз ваздух. Заштита се може стећи безбједном и ефикасном вакцином, али је због "рупа" у имунизацији дјеце овај вирус и даље један од најчешћих узрочника смрти међу дјецом широм свијета.

Према подацима Свјетске здравстене организације, у 2015. години од малих богиња је умрло 134.000 људи.

Од 1. марта 2016. године до 28. фебруара 2017. године у Европи је регистрован 5.881 случај малих богиња, од чега 46 одсто у Румунији, 24 одсто у Италији и 9 одсто у Британији.

Током 2015. и 2016. године око трећину обољелих чиниле су особе старије од 20 година.

"Затварање имунизационих рупа међу адолесцентима и одраслима који нису примили вакцину у прошлости као и јачање рутине у програмима имунизације дјеце биће од виталног значаја за спречавање епидемија у будућности", наводи се у саопштењу ЕЦДЦ-а.

Многи одрасли људи не знају да и сами могу обољети од овог вируса и погрешно вјерују да се њиме могу заразити само бебе и дјеца школског узраста.

Према најновијим подацима, проценат вакцинисања другом дозом против малих богиња мањи је од 95 одсто у 15 од 23 државе ЕУ и Европског економског подручја.

Извор: Срна