latinica  ћирилица
23/04/2017 |  19:25 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Комете су падале прије 11.000 година и одредиле судбину Земље (ВИДЕО)

Анализа симбола уклесаних на каменим стубовима неолитског археолошког локалитета Гобекли Тепе, у југоисточној Анадолији у Турској, потврдила је да су фрагменти роја комета пали на Земљу око 10.950 година прије нове ере.
Комете - Фото: Screenshot/YouTube
КометеФото: Screenshot/YouTube

Тај догађај збрисао је неке врсте са лица земље, међу којима су и мамути, и покренуо једно раздобље које су научници означили као "мини ледено доба". Оно је трајало око 1.000 година утицало на читав ток даљег развоја људске историје, тврде истраживачи.

Њихова истраживања временски се поклапају са налазима пронађеним дубоко у леду на Гренланду, а чија старост је процијењена на 10.890 година прије нове ере.

Прикази на стубовима указују на катаклизмични догађај, а цртежи људи без глава на катастрофу која је однијела много живота, наводе стручњаци са Униветзитета у Единбургу.

Анализа слика са стубова са локалитета Гобекли Тепе подржава теорију по којој је извјесно да ће Земља, вјероватно, искусити периоде падања комета на њену површину, као посљедицу тога што се Земљина орбита преклапа са орбитирајућим прстеновима фрагмената комета у простору.