latinica  ћирилица
23/04/2017 |  19:11 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Како природа претвара угљен диоксид у "камен"

Док људи покушавају да контролишу емисију штетних гасова који загријевају планету, научници трагају за природним начинима њиховог уклањања из атмосфере, наводи "Глас Америке".

У планинском ланцу Ал Хаџар у Оману група истраживача покушава да утврди како природа претвара угљен диоксид у камен. Овај планински вијенац прошао је кроз све фазе еволуције Земљине коре. Прво је био дубоко испод воде, тектонске силе су га избациле на површину, а онда ерозија урушила.

"Сада можете да ходате тим прелијепим кањонима односно да се у суштини спустите 20 километара у унутрашњост земље"“, каже геохемичар Питер Келемен, вођа тима истраживача који проучавају како су се ове планине мијењале током еона. Због актуелног глобалног загријевања, нарочито их интересује једна хемијска реакција.

"Овдје имамо дио Земљиног омотача, који је упио угљен диоксид тако да се свака честица магнезијума у овим стијенама сјединила са тим гасом како би се створио чврст кречњак", објашњава Келемен.

Док људи доприносе испуштању угљен диоксида и загријевању планете, траже се начини да се тај гас уклони из атмосфере. Келемен истиче да су ове кречњачке планине то давно урадиле на један велики начин.

"Упиле су милијарду тона угљен диоксида. Ова планина источно од нас је у цјелини састављена од магнезијум карбоната и кварца и садржи око милијарду тона угљен диоксида", каже он.

Келеменов тим буши дубоко у стијену да би утврдио како се то догодило. Кроз 400 метара стијене, испитује 90 милиона година реакција између минерала, ваздуха, воде и живих бића.

"Намјеравамо да проучимо природни процес да бисмо га разумјели што боље можемо, а онда покушали да осмислимо систем који би био његова најближа симулација“, каже Келемен. Он наводи да би проучавањем како природа претвара угљен диоксид у стијену "требало да дођемо до процеса који је најефтинији, када је ријеч о енергији и новцу, за директно уклањање угљен диоксида из ваздуха и воде". Тим ће путовати широм Омана у потрази за одговором на питање о томе како се штетни гас претвара у камен.

Извор: ТАНЈУГ