latinica  ћирилица
19/04/2017 |  11:07 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Откриће које мијења све: Со нас не чини жедним, него гладним

Вјероватно вас је неко већ савјетовао да не треба да једете преслану храну, јер ћете послије бити жедни. Иако је савјет на мјесту, посљедице у случају непридржавања нису баш такве.
Зачин - Фото: РТРС
ЗачинФото: РТРС

Научници су открили да нас со не чини жеднијим, него заправо гладнијим.

Из неког разлога, нико никад није спровео студију о томе да се утврди веза између уноса соли и воде. Научници знају да повећавање уноса соли стимулише производњу урина, па се просто претпостављало да вишак течности долази од уноса воде.

Међутим, истраживачи Њемачког аеросвемирског центра, Макс Делбрук центра за молекуларну медицину, Вандербилт универзитета и њихове колеге из цијелог свијета, дошли су до неочекиваних открића током симулације пута на Марс, а њихов рад објављен је у часопису "The Journal of Clinical Investigation".

Испитаници (сви мушког пола) били су подијељени у двије групе које су биле затворене у имитацију свемирског брода - једна током 105 дана, а друга 205. Имали су идентичну исхрану, с тим што су у посљедњим недјељама добили другачији однос соли у оброцима.

Резултати су потврдили да вишак соли у исхрани повећава лучење урина, али оно што је научнике изненадило је то што су испитаници који су јели више соли, заправо пили мање воде. Тајна је била у уреи, моћном осмлиту, који се везује за воду и помаже њен пренос уи организму. Њена функција је да помогне тијелу да задржи воду, а да се ослободи соли, открили су научници.

Такође, ови "космонаути" више су се жалили на глад.

"Сада желимо да видимо како се овај процес одражава на јетру, мишиће и бубреге", каже професор Фридрих Ц. Луфт, један од истраживача.

"Иако нисмо испитивали крвни притисак и друге аспекте кардиоваскуларног система, јасно је да су све ове функције блиско повезане за одржавање нивоа воде у организму и метаболизма".

Извор: Б92