latinica  ћирилица
10/04/2017 |  16:27 | Аутор: РТРС

Симптоми анемије најизраженији у прољеће

Малаксалост, главобоља, повремено замагљење вида, кртост косе и ноктију, па чак и тахикардија нису само симптоми прилагођавања организма на осцилације температуре у прољеће, већ су често и знак анемије.
Симптоми анемије -
Симптоми анемије

Доктор Игор Димитријев, специјалиста интерне медицине каже да 10 одсто популације има неки облик малокрвности, а најчешће су симптоми изражени у прољеће, јер се усљед недостатка гвожђа организам тешко прилагођава на промјене времена.

- Главни узроци недостатка гвожђа су акутна или хронична крварења у дигестивном и уринарном тракту, као и гинеколошка крварења - каже др Димитријев. - Доста ријеђе ова врста анемија наступа усљед недовољног уношења гвожђа или због поремећене апсорпције овог минерала.

Терапија у случају анемије због недостатка гвожђа подразумијева суплементацију препаратима који садрже и до 100 мг гвожђа. Потребно је да се узима неколико мјесеци, а значајна је и исхрана богата гвожђем - црвено месо, изнутрице, риба, махунарке, ротквице, сушено воће... Међутим, код упорнијег облика неопходни су додатни прегледи.

- Анемија је чешћа међу женама, па је у њеном успјешном лијечењу значајно да се иде на редовне гинеколошке прегледе - каже др Димитријев. - Дефицит гвожђа често настаје усљед обилних менструалних крварења, али и због присуства миома, као и других гинеколошких обољења.

Ријеђи облик малокрвности јавља се усљед недостатка витамина Б12 и фолне киселине. Знаци који упозоравају на ово стање су неспецифично трњење екстремитета, као и проблеми са желуцем.

- Ниво витамина Б12 и фолне киселине у организму не може да се уради у установама примарне здравствене заштите - каже др Димитријев. - Потребно је да се пацијент упути специјалисти интерне медицине или хематологу, док љекар опште праксе на овај дефицит може да посумња због високих вриједности МЦВ параметра.

Анемије су чести пратиоци бубрежних и ендокринолошких обољења, болести јетре, малигнитета. Све оне захтијевају детаљно специјалистичко испитивање и лијечење основног обољења које је довело до њене појаве.

Бројна истраживања упућују да мањак витамина Б12 и гвожђа оштећује рад мозга, док дугорочан дефицит ових нутријената отвара пут деменцији и Алцхајмеровој болести. Шпинат, јагоде и боровнице су намирнице које садрже велике количине ових хранљивих елемената и зато их треба свакодневно јести у вријеме сезоне.

Извор: Вечерње новости