latinica  ћирилица
05/04/2017 |  18:02 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Војничев рукопис: Шта крије највећа мистерија данашњице?

Шифрована порука, ванземаљски артефакт, алхемијски спис... Само су неке претпоставке о томе шта би могао да представља Војничев рукопис, један од најмистериознијих манускрипта у људској цивилизацији.
Војничев рукопис (фото: biznisinfo.bа) -
Војничев рукопис (фото: biznisinfo.bа)

Војничев рукопис је једна од највећих мистерија данашњице. Ова књига из 15. вијека до данас није дешифрована, а многи криптографи широм свијета посветили су свој живот покушавајући да протумаче цртеже и натписе у овом манускрипту.

Војничев рукопис написан је непознатим писмом и осликан биљкама и знацима зодијака, а састоји се од око 240 листова пергамента.

Илустрована књига непознатог аутора на непознатом језику, са цртежима непознатих биљака, стара је, како се вјерује, око 600 година. Добила је назив по америчком трговцу књигама пољско-литванског порекла Вилфриду Војничу. Он је издање нашао 1912. године у Италији.

Дуго се вјеровало да је књига дјело фрањевачког монаха Роџера Бејкона, који је живео у 13. вијеку, али је касније анализом пергамента утврђено да рукопис датира из 15. вијека.

Неки стручњаци вјерују да је рукопис, који садржи и илустрације и дијаграме, дјело италијанског ренесансног генија Леонарда да Винчија.

Садржај манускрипта је енигма. Ручно написан кодекс проучавали су многи криптографи, али до сада нико није дешифровао текст.

Текст је написан неком врстом азбуке, која има 40 различитих слова или симбола. Научници немају озбиљну представу шта пише у тексту, а анализиране слике су са више обриса, па могу представљати анатомију људских или животињских органа, ћелијску структуру или констелацију небеских тијела, те се само претпоставља да се ради о некој научној књизи старој сасвим извјесно најмање пола вијека. Научници су за сада дефинисали да постоји пет одвојених сегмената књиге, што ће рећи пет тематских области или поглавља, а најпрепознатљивије поглавље је оно гдје се налазе слике неких животиња тј. бића које личе на комбинацију рибе, гуштера и змије.

У другим сегментима рекло би се да се говори о географским појмовима, пошто се на сликама могу видјети цртежи који су доста слични данашњим континентима Америке, Европе и Африке, али то су ипак само претпоставке. Тако се један дио рукописа може условно назвати астрономским, јер садржи слике неких сазвјежђа, која нису позната астрономима.

Рукопис који до данас нико није успио да дешифрује чува се у Библиотеци ријетких књига и рукописа Бејнеке Универзитета Јејл у САД.

Извор: Спутњик