latinica  ћирилица
05/04/2017 |  10:01 | Аутор: РТРС

Ускоро стиже вакцина против зика вируса

Истраживачи Медицинског факултет Бејлор у Хјустону започели су другу фазу клиничких испитивања нове вакцине против зика вируса, а резултате би требало да добију крајем ове године.

Ендрју Пекош, професор микробиологије и имунологије Џонс Хопкинс универзитета, сматра да вакцина има велики потенцијал да спријечи настанак болести, а задовољан је и брзином којом се клиничка испитивања одвијају.

Друга фаза истраживања одвијаће се у двије етапе. У првој, научници ће вакцинисати 90 здравих добровољаца, како би одредили оптималну дозу и мјесто убризгавања. У другој етапи, 2.400 здравих добровољаца који живе у областима гдје је ризик од заразе највећи (Порторико, Бразил, Перу и САД), добиће вакцине или плацебо, а научници ће их потом пратити током двије године, како би упоредили учесталост инфекција код експерименталне и контролне групе.

Послије тога, прелазе на трећу фазу.

Иако пажња јавности, када је ријеч о зика вирусу, јењава, то је и даље озбиљна пријетња јавном здрављу. Примарно се преноси убодом комарца, али је утврђено и да је сексуално преносив. Труднице које носе вирус, могу да роде дјецу са микроцефалијом, озбиљним дефектом који се повезује са доживотним проблемима с учењем и развојним поремећајима.

Извор: Б92