latinica  ћирилица
03/04/2017 |  08:53 | Аутор: РТРС

Најбољи у борби против упала, бактерија, вируса и гљивица

Чајевац је зимзелена, грмолика и ендемска љековита биљка која има јаче дејство од било којег антибиотика.
Чајевац (Фото: Eug/Wikimedia Commons) -
Чајевац (Фото: Eug/Wikimedia Commons)

У традиционалној медицини Абориџина чајевац је изузетно цијењен због етеричног уља у игличастим листовима, али ова биља се врло мало користи у Европи.

Абориџини су чајевац користили за различите здравствене тегобе. У Другом свјетском рату сваки аустралијски војник је у торбици за прву помоћ носио уље чајевца, које га је штитило од убода инсеката и опасних инфекција.

Сви покушаји да се чајно дрво гаји на другим меридијанима првобитно нису били успјешни, јер етерично уље није било ни приближног квалитета као аустралијско. Послије су због велике потражње успјели некако да га узгоје и Европљани.

Етерично уље чајевца има антивирусна, антибактеријска и антигљивична својства. Користи се код свих облика инфекција дисајних путева, инфективне упале цријева, урогениталних и кожних инфекција, депресије и општег умора. Превентивно штити кожу код терапије зрачењем. Нарочито је успјешно у уклањању гљивица на ноктима, бубуљица и акни, као и кондилома или полних брадавица.

Елиминише и неугодне мирисе, као и многе друге бактерије и микроорганизме, против којих су антибиотици углавном немоћни.

Према мишљењу научника, чајевац би могао да буде успјешан и у борби против меланома. Уље чајевца такође се користи и у разним козметичким препаратима, сапунима, лосионима, шампонима...

Међутим, треба бити опрезан са употребом чајевца јер у великим количинама може да проузрокује иритацију коже и слузокоже, нарочито код особа склоних алергијама. Да не би дошло до нежељених реакција, потребно је пратити упутства произвођача.

Извор: Б92