latinica  ћирилица
30/03/2017 |  22:38 | Аутор: РТРС

Револуционарни 3D штампач "одштампа" кућу за само 24 сата

Руска компанија "Apis Cor" одштампала је прву кућу у потпуности изграђену помоћу мобилног 3D принтера, и то за само један дан. Изградња је коштала нешто више од 10.000 долара, а компанија тврди да кућа може да траје 175 година и да издржи различите временске услове.
Штампач 3Д (Фото:designboom.com) -
Штампач 3Д (Фото:designboom.com)

Желећи да понуди алтернативу традиционалном начину градње и креира приуштив објекат за становање, "Apis Cor" је за само 24 сата саградио кућу уз помоћ свог мобилног 3D штампача. Кућа је изграђена од бетона, има четири просторије и површину од 37 квадратних метара.

Градња објеката за становање 3D штампањем није новина, али иновативни штампач руске компаније најављује револуцију у том начину градње. Досадашњи 3D штампачи су били масивни и захтијевали су да се дијелови кућа, тј. зидови, граде у фабрици, а затим склапају на градилишту. Руски штампач омогућио је да се комплетна кућа изгради на мјесту градње.

Штампач "Apis Cor" је довољно снажан да изгради кућу за дан, али и довољно мали да може да се помјера уз минималне припреме и трошкове транспорта. Штампач је дугачак пет метара и тежак двије и по тоне и може да се склопи за само 30 минута.

Његова лака преносивост омогућује да се изгради објекат на једној локацији, а већ сљедећег дана је могуће градити на другом мјесту. То је посебно значајно за земље у развоју, које имају велику потребу за брзом и јефтином градњом.