latinica  ћирилица
30/03/2017 |  22:05 | Аутор: РТРС

Научници открили шта мумије крију испод покрова (ВИДЕО)

На новој изложби у Америчком природњачком музеју, јавности ће први пут за више од 100 година бити приказане поједине мумије, а рендгенски и ЦТ снимци сада пружају много детаљнији увид у те експонате.
Мумија - Фото: flickr.com
МумијаФото: flickr.com

Мало људи зна да и данас можете да се мумификујете, али да ће вас тај процес коштати 70.000 долара. Барем би толико наплатила организација која се бави мумифицирањем у савезној америчкој држави Јути.

Један од разлога високе цијене је што нема много компанија које се баве овом дјелатношћу, иако су у прошлости ствари биле прилично другачије.

Балзамовање мртвих нарочито је било раширено у сувим и топлим крајевима попут Египта или Перуа, а Амерички природњачки музеј у Њујорку недавно је отворио изложбу на којој може да се разгледа 18 мумија.

Захваљујући новим технологијама попут компјутеризоване томографије (ЦТ), научници сада први пут могу да завире у унутрашњост самих мумија. Али, технологија открива и више детаља о изгледу тих људи и њиховим животима, рекла је Елен Футер из Природњачког музеја.

Мумификацију су практиковале разне културе на територији данашњег Перуа прије више од 7.000 година, много прије него што је то рађено у Египту.

На тај начин живи су могли да чувају своје претке у својој близини, а неки од њих су их држали у домовима и носили их на фестивале.

Мумијама су приношене и жртве, у виду хране или пића.

Скенирањем унутрашњости мумија, научници су открили да је у једном случају жена која је умрла у двадесетим годинама заправо мумификована с двоје мале дјеце.

ЦТ скенирање египатске мумије открило је да ријеч о тијелу жене која је преминула у четрдесетим годинама, која је имала коврџаву косу и лагани предгриз и вјероватно умрла од туберкулозе.

Извор: Б92