latinica  ћирилица
28/03/2017 |  22:17 | Аутор: РТРС

Протестни марш у Скопљу- нема одступања од захтјева

Присталице грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" организовали су вечерас у Скопљу 30. протест са којег су поручили да нема одступања од захтјева да буде одбачена такозвана албанска платформа и да се сачува унитарност државе.
Македонија - протести - Фото: РТРС
Македонија - протестиФото: РТРС

"Своје црвене линије саопштили смо и странкама - синоћ смо прошли поред сједишта ВМРО-ДПМНЕ, а вечерас поред владе и парламента и испред СДСМ", поручили су организатори вечерашњег марша.

Један од организатора иницијативе Богдан Илиевски затражио је од предсједника Македоније Ђорђа Иванова да не поклекне притисцима и не додијели мандат људима који подржавају "тиранску платформу".

Илиевски је захвалио грађанима јер, захваљујући њиховој подршци, нема "тиранске владе" и још није изабран предсједник Собрања који се није одрекао платформе.

Македонско Собрање, које је након готово три мјесеца од верификовања мандата посланикај наставило конститутивну сједницу и данас није изабрало Комисију за избор и именовање.

Сједница ће бити настављена сутра, а за сада је неизвјесно када ће бити изабран предсједник, замјеник предсједника и чланови комисије, иако су се странке међусобно сагласиле о заступљености.

Протести у Скопљу почели су након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким формацијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрану државе.

Македонија се налази у политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора. Три мјесеца након тога још није изабран предсједник Собрања, нити је формирана влада.

Извор: СРНА