latinica  ћирилица
28/03/2017 |  19:11 ⇒ 19:11 | Аутор: РТРС

Ивошевић: Захтјев за обнову поступка "Тузланске капије" још у Суду БиХ

Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, рекао је Срни да се захтјев одбране за обнову поступка у случају "Тузланска капија" још налази на разматрању у Суду БиХ.
Тузланска капија (Фото: Архив/ВН) -
Тузланска капија (Фото: Архив/ВН)

"Очекујемо да Суд БиХ прихвати наш захтјев ради утврђивања истине о догађајима на `Тузланској капији` и непобитних нових доказа до којих је дошла одбрана генерала Ђукића", истакао је Ивошевић.

Он је поновио да одбрана посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара, а да су нове чињенице утврђене вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а.

Ивошевић је подсјетио да је одбрана позвала вјештака Берка Зечевића и представнике Тужилаштва и Суда БиХ да на артиљеријском полигону Никинци у Србији изврше властиту пробу ако сумњају у вјештаке.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

Извор: СРНА