latinica  ћирилица
28/03/2017 |  17:27 | Аутор: РТРС

Српски представници у дистрикту против мијешања у рад ВСТС-а

Званичници Брчко дистрикта из реда српског народа огласили су се након харанге коју је један број бошњачких посланика у брчанској Скупштини покренуо против законите одлуке Правосудне комисије Брчко дистрикта да у чланство Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ предложи судију брчанског Основног суда Драгана Томаша.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Српски званичници у дистрикту поручили су у писму ВСТС-у да су, уважавајући демократске стандарде и Уставом загарантовану подјелу власти у БиХ, сматрали недостојним и непотребним да се оглашавају у вези са избором члана ВСТС из брчанског правосуђа, вјерујући да ће се тај задатак завршити у стручној јавности и без икаквих притисака.

"Тек прије пар дана сазнали смо да су средином фебруара предсједник брчанског парламента Есед Кадрић и један број посланика Бошњака, злоупотребаљавајући функције предсједника Скупштине и посланика, упутили писмо на адресу ВСТС, те ОХР-а и супервизора за Брчко, захтијевајући императивни избор Бошњака за члана ВСТС БиХ", наводи се у писму.

Српски званичници у дистрикту Брчко подсјећају да је у претходних 17 година брчанско правосуђе у ВСТС БиХ, као врло значајној и веома професионалној институцији, представљао Бошњак.

"То ниједном представнику српске политичке елите није засметало, нити је ико икада упутио било какво писмо, а камоли императивни захтјев да на то одговорно мјесто буде изабран неко други осим особе коју предложи Правосудна комисија Брчко дистрикта БиХ. Тако мислимо и сада", истиче се у писму.

Представници Срба у брчанској власти кажу да је ово писмо резултат њихове искрене и оправдане бриге за независност правосуђа у БиХ, након сазнања о писму дијела бошњачких посланика.

"Овим се, као носиоци законодавних и извршних функција власти, уједно ограђујемо од мијешања у независност ВСТС, јер ако бисмо сви из својих атара атаковали на тешком муком изборену самосталност и независност правосуђа, то би био крај тог важног стуба демократије. Вјерујемо да то нико не жели", поручено је у писму које су потписали градоначелник Брчког Синиша Милић, те српски чланови Владе дистрикта и посланици у брчанској Скупштини.

Извор: СРНА