latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:57 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Билећа: Дому здравља искључена вода (ВИДЕО)

Дому здравља "Свети Лука" у Билећи од протекле седмице искључена је вода.
Дом здравља у Билећи - Фото: РТРС
Дом здравља у БилећиФото: РТРС

Основни разлог за искључење је дуговање за утрошену воду, од двадесет 6.000 КМ. Из предузећа Водовод тврде да је списак дужника био подужи. Након што се нико из Дома здравља није оглашавао на опомене, све су урадили према закону. У Дому здравља кажу да не бјеже од обавеза, али да се вода није смјела искључити здравственој установи.

Воде, званично нема, а практично има. Искључена је два пута протекле седмице, а без воде су били и претходни викенд. Из Дома здравља јуче су засукали рукаве.

- Тренутно имамо воду, јер смо мој помоћник Бољановић и ја, са нашим радником, одврнули воду у шахту, јер су пацијенти били угрожени - каже директор Дома, Неђо Симовић.

Борислав Вукоје, директор Водовода каже да је у том случају поступљено противзаконито и да ће то бити пријављено надлежним органима.

У Водоводу тврде да су, претходних година, били флексибилни према Дому здравља. Воду су завртали двадесетак пута, али би, и у сарадњи са Општином, налазили рјешење. То сада није случај.

- Мислим да имају мали проблем, јер су прије звали, писали дописе, али ово сада је заборав или игнорисање проблема - каже Вукоје.

Симовић, пак, мисли да су у питању "непромишљени потези директора Вукоја да јавној здравственој установи искључи воду".

Из Опшптине данас нисмо успјели чути званичан став. Водовод ће, потврдио је Вукоје, поднијети тужбу. У Дому здравља кажу да из редовних транши и партиципација не могу да покрију све обавезе. Запослени, који су, због неплаћених рачуна за струју, остали без једне плате, нису били расположени за разговор.

- Рачун је био 99.000 КМ, али смо све ријешили. Нама је био блокиран рачун од стране суда - каже Симовић.

Симовић је потврдио да је Општина прошле године Дому здравља умјесто седамдесет, дозначила само четири хиљаде КМ. Укупан дуг ове здравствене установе је 1,2 милиона КМ.