latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:51 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Дилану истиче вријеме за преузимање Нобелове награде

Шведска академија упозорила је данас добитника Нобелове награде за књижевност Боба Дилана да има времена до 10. јуна да одржи традиционални говор или ће остати без новчаног дијела награде.

Тај говор, који се још назива и "Нобелово предавање", може бити у било којој форми, укључујући пјесму или видео снимак.

Шведска академија, која додјељује награду, очекује да добитници награде одрже тај говор да би могли да добију осам милиона круна (839.000 евра) уз награду.

Амерички кантаутор се није појавио на свечаној додјели награда 10. децембра, али је послао говор са изразима захвалности.

Сара Даниус, стална секретарка Швеске академије, написала је у понедјељак на свом блогу да нико из Академије није разговарао с Диланом током претходних мејсеци, али да је Дилан свјестан да мора да одржи говор до 10. јуна или ће остати без новца.

"Ако тако одлучи, то је његов проблем", написала је Сара Даниус.

Дилану су на програму три концерта у Шведској - два у Стокхолму, 1. и 2. априла, и један у Лунду, 9. априла, с тим да су концерти у Стокхолму заказани много прије додјеле Нобелове награде, рекла је Даниус.

Дилан је први кантаутор који је добио Нобелову награду за књижевност, и то ће свакако остати, иако је изазвао доста дебата јер се након додејле награде двије недјеље није огласио нити прихватио награду.

И прије њега је било добитника који нису присуствовали додјели награде, попут Дорис Лесинг, Харолда Пинтера и Елфриде Јелинек, али су сви они одржали "Нобелово предавање".

Извор: Бета