latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:47 | Аутор: РТРС

Трамп потписује још једну уредбу

Амерички председник Доналд Трамп потписаће извршну уредбу којом ће поништити низ прописа из Обаминог периода који се тичу борбе против климатских промена.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Трамп ће то учинити у настојању да повећа домаћу производњу енергената и подстакне отварање нових радних мјеста.

Активисти за заштиту животне средине, међутим, поручују да је најновија уредба опасна и обећавају да ће се обратити суду, преноси агенција Ројтерс.

На удару Трамповог декрета је првенствено План за чисту енергију бившег предсједника Барака Обаме, којим се од савезних држава захтијева да смање емисију угљен-диоксида емитованог из енергетских постројења, како би САД испуниле обавезе из глобалног климатског споразума који је готово 200 земаља постигло у Паризу у децембру 2015. године.

Трамповим указом се, такође, укида забрана закупа угљеносног државног земљишта и мијењају прописи о ограничавању емисије метана који се ослобађа у производњи нафте и гаса.

Трамп је дуго најављивао овај потез, тврдећи да ће укидање тих прописа проузроковати нови бум у производњи нафте, гаса и угља и да ће помоћи отварању на хиљаде радних мјеста, без икакве штете по ваздух и квалитет воде у САД.

"Кренућемо у другачијем смијеру. Претходна администрација је девалвирала раднике својим мјерама. Можемо заштитити животну средину, док истовремено пружамо људима посао", изјавио је један високи званичник Беле куће новинарима уочи потписивања декрета.

Извор: Танјуг