latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:34 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Сребреница: Општина обезбиједила саднице воћарима

У Сребреници су данас подијељене саднице малине и шљиве, које је општина обезбиједила као подстицај за развој воћарства и поклонила заинтересованим воћарима.
Подјела садница малине и шљиве у општини Сребреница - Фото: СРНА
Подјела садница малине и шљиве у општини СребреницаФото: СРНА

Због већег броја заинтересованих воћара, набављено је више садница од плана и подијељене су свим узгајивачима воћа који задовољавају услове конкурса за избор корисника ове помоћи.

Укупно је 51 воћар добио по 1.350 садница малине за засађивање по једног дунума површине овом културом, а 25 узгајивача шљиве добило је по 300 садница тог воћа којима ће засадити по три дунума земљишта.

Један од услова за добијање садница био је и учешће воћара у износу од 10 одсто вриједности садница.

Начелник за привреду сребреничке општине Цвијетин Максимовић рекао је Срни да је велики број заинтересованих домаћинстава за узгој воћа у овој локалној заједници јер имају могућност да се баве воћарством.

"Повољни климатски услови на овом подручју погодују воћарству и биљежи се добар род и квалитет воћа што доноси одговарајућу зараду", оцијенио је Максимовић и најавио да ће општина и у наредном периоду подстицати пољопривредну производњу и развој сеоских газдинстава.

Извор: Срна